Yargıyı Washington'a bağladılar

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'de tutuklu ABD vatandaşı Serkan Gölge'nin serbest bırakılmasındaki "yardımlar"ı nedeniyle Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti. Trump, konuyla ilgili olarak dün Erdoğan'la konuştuklarını hatırlattı.

Yargıyı Washington'a bağladılar

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’de ‘FETÖ üyeliği’ suçlamasıyla üç yıla yakın süredir tutuklu bulunan ABD vatandaşı ve NASA çalışanı Serkan Gölge’nin cezaevinden tahliye edilerek ev hapsine alındığını, yakın zamanda da Amerika’ya gönderileceğini söyledi.

VOA Türkçe‘nin aktardığına göre, Colorado eyaletine hareketinden önce Beyaz Saray’ın bahçesinde gazetecilere açıklama yapan Trump, “Türkiye’nin az önce geri istediğimiz bir mahkumu serbest bıraktığını öğrendim. Az önce cezaevinden ev hapsine gönderildiğini öğrendim. Oradan da yakın bir zamanda Amerika’ya verilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yardımı için teşekkür etmek istiyorum. Bu harika oldu. İster mahkum, ister rehine deyin, serbest bırakılan bu kişi şu anda ev hapsinde. Yakın bir zamanda Amerika’ya gönderilecek olması iyi bir haber” diye konuştu.

“FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan hükümlü Türk asıllı ABD vatandaşı Serkan Gölge 4 yıl 12 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Tutuklanmadan önce NASA’nın Mars projesinde çalışan Gölge’nin tahliyesinin ardından dün gece ABD Dışişleri de bir açıklama yayınlayarak karardan memnun olduklarını belirtmişti.

ABD’den gelen bu açıklamalarla, Washington yönetimi ile Ankara’nın ilişkilerinde tutuklamaların ve tahliyelerin birer pazarlık konusu kullanıldığı bir kez daha ortaya çıktı.

Gölge, Amerikan yönetiminin serbest bırakılmasını istediği Türkiye’deki tutuklu ABD vatandaşları veya ABD Büyükelçiliği çalışanı olan kişilerden biriydi. Geçtiğimiz ay ABD Kongresi’ne tutuklu Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılmaması durumunda, Türkiye’ye yönelik yaptırım içeren bir yasa tasarısı sunulmuştu.

Dün Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Hatırlanacağı üzere daha önce de ABD vatandaşı rahip Brunson ve Alman vatandaşı Deniz Yücel benzer süreçlerin sonunda serbest kalmıştı.