Yargıtay Başkanı Cirit'ten 'hadis'li uyarı: Toplum kargaşaya sürüklenir

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la "çay toplayan" yüksek yargı mensuplarından biri olan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, kamuda liyakatın önemine vurgu yapıp "Aksi halde o toplum kargaşaya sürüklenir." dedi.

Yargıtay Başkanı Cirit'ten 'hadis'li uyarı: Toplum kargaşaya sürüklenir

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adli İstatistiklerin Kapasitesinin ve Kalitesinin Artırılması İçin Teknik Yardım Projesi’nin bir otelde düzenlenen açılış toplantısında konuştu.

Konuşmasında “kamuda liyakat ve ehliyet”in önemine dikkat çeken Cirit, “halkın bir emaneti olan kamu görevinin kamu yetkisi ve kaynakları kullanılarak kamu yararı için yapıldığını” belirterek, şunları kaydetti:

“Bu sebeple kamu görevinin liyakat sahibi kişilere verilmesi ve devlet yönetimindeki kritik rolü ilk çağlardan beri üzerinde önemle durulan bir konu olmuştur. Bir toplumda erdem ilkelerinin canlı kalabilmesi için devlet yönetiminin bilgili kişilerin elinde olması gerekir. Aksi halde o toplum kargaşaya sürüklenir. İşte bu noktada ‘şeffaflık’ ve ‘hesap verebilirlik’ kavramları büyük önem taşımaktadır. Ancak şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim sisteminde, kamu yetkisi ve kamu kaynaklarının bilgili ve erdem ilkelerini özümsemiş, liyakatli kişilerin elinde olduğundan emin olabiliriz.”

‘HADİS’E BAŞVURDU

“Şeffaflık ve hesap verilebilirliğin en işlevsel sonucunun liyakatli kişilerin kamu yönetimine getirilmesi olduğu”na dikkati çeken Cirit, konuşmasında daha sonra dinsel referanslara başvurdu. “Liyakat kavramına, öneminden dolayı hadislerde de yer verilmiştir.” diyen Yargıtay Başkanı “‘Kıyamet ne zaman kopacak?’ sorusuna Hazreti Peygamber, ‘İş ehil olmayana verildi mi, kıyameti bekle dur.’ buyurmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

“Erdem”den ve “liyakat sahibi” olmanın öneminden dem vuran Cirit, daha önce AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la birlikte Rize’de “çay toplamak”tan, Saray’da Adli Yıl Açılışı’nı savunmaya kadar bir çok tavrıyla tarafını açıkça göstermekten çekinmemişti.