Yargıtay 'aşırı cimriliği' ekonomik şiddet saydı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davasına ilişkin verdiği kararda 'aşırı cimriliği' ekonomik şiddet kapsamında değerlendirdi.

Yargıtay 'aşırı cimriliği' ekonomik şiddet saydı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, erkeğin “aşırı cimri davranmak suretiyle eşine ekonomik şiddet uyguladığı, bu nedenle boşanmaya sebebiyet veren olaylarda erkeğin kadına nazaran daha ağır kusurlu olduğu” sonucuna vardı.

Adana 8. Aile Mahkemesinde görülen şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılan boşanma davasında, tarafların eşit kusurlu oldukları kabul edildi. Tarafların boşanmalarına karar veren Mahkeme, kadının maddi ve manevi tazminat taleplerini, eşlerin eşit kusurlu sayılmaları nedeniyle reddetti.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, mahkemece kabul edilen ve gerçekleşen kusurlu davranışlarının yanında erkeğin ayrıca, “aşırı cimri davranmak suretiyle eşine ekonomik şiddet uyguladığı”nın da anlaşıldığı belirtilerek, gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya sebebiyet veren olaylarda erkeğin, kadına nazaran daha ağır kusurlu olduğunun kabulünün gerekeceği vurgulandı. Kararda, buna rağmen hatalı kusur belirlemesi ile tarafların eşit kusurlu olduklarının kabulünün doğru olmadığı, bunun bozmayı gerektirdiği ifade edildi.

Kararda, “Gerçekleşen bu duruma göre, tarafların ekonomik ve sosyal durumları, kusurun ağırlığı, hakkaniyet kuralları gözetilerek kadın yararına uygun miktarda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken eşit kusurlu oldukları yönündeki hatalı kusur belirlemesi sonucu kadının maddi ve manevi tazminat taleplerinin şartları oluşmadığı gerekçesiyle reddi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir” ifadelerine yer verildi.