Yapı Kredi'de işten çıkarmalara karşı büyük eylem

Yapı Kredi Bankası'nda toplu işten çıkartmalara tepki gösteren çalışanlar ülke genelinde 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

Yapı Kredi'de işten çıkarmalara karşı büyük eylem

Koç Holding bünyesindeki Yapı Kredi Bankası, Türkiye’deki pek çok şubesindeki personelini “istihdam fazlalığı” gerekçesiyle işten çıkarmaya devam ediyor. Banka yönetimi son olarak İzmir ve Gebze’deki Operasyon ve Çağrı Merkezi’nde 200’e yakın işçiyi “değişen müşteri davranışı ve teknolojik gelişmeler” gerekçesiyle toplu olarak işten attı. Banka, yılın ilk 9 ayında da 600’den fazla çalışanını işten çıkarmıştı.

Toplu işten çıkarmanın gerekçesi çalışanlara şöyle “açıklandı”:

“Geçtiğimiz üç yılda değişen müşteri davranışı ve teknolojik gelişmelerle birlikte, bugüne kadar fiziken alınan müşteri talimatı ve ürün sözleşmelerinin büyük bir kısmı farklı yöntemlerle alınmaya ve onaylanmaya başlanmıştır. Bu gelişmeler ile kontrol işlemlerinin çoğu otomatik hale gelmiş, mutabakat ve arşivleme işlemleri ise önemli ölçüde sona ermiştir. Ayrıca yapılan işlemler önemli oranda self servis ya da otomatik hale gelmiştir. Söz konusu bu değişikler doğrultusunda süreç ve görev tanımları güncellenmiş ve yeni çalışma düzeni doğrultusunda organizasyon düzenlemelerine ihtiyaç duyulmuştur. Oluşturulan yeni organizasyon kapsamında da istihdam fazlası meydana geldiğinden, iş sözleşmenizin feshi kaçınılmaz hale gelmiştir.”

YÜZDE 70 KATILIM

Banka yönetiminin emek düşmanlığına karşı banka çalışanları ise tepkilerini iş bırakarak gösterdi.

Çalışanlar bugün saat 15.00 ile 16.00 arasında 1 saat ‘kalem bırakma’ eylemi yaptı. 1 saat işlem yapmayıp, müşteri kabul etmemek üzere başlatılan eylemin etkili olduğu belirtiliyor. Aldığımız bilgiye göre eyleme ülke genelindeki Yapı Kredi şubelerinde yüzde 70 oranında bir katılım oldu.