WSJ: Trump Erdoğan'a güvence verdi

Dış basında ABD Başkanı Donald Trump'a Türkiye'ye karşı yaptırım uygulaması yolunda baskısının arttığı yazılırken, Amerikan WSJ gazetesi önemli bir iddiayı gündeme taşındı.

WSJ: Trump Erdoğan'a güvence verdi

ABD Başkanı Donal Trump’ın danışmanlarına Türkiye’ye yaptırım uygulamaktan kaçınmak istediği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bu yönde güvence verdiğini söylediği öne sürüldü.

Amerikan The Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde ayrıca Erdoğan’ın Haziran ayında Japonya’daki G20 Zirvesi sırasında Trump ile yaptığı görüşmede S-400’ler konusundaki tansiyonu düşürmeye çalıştığı yazıldı.

“YETKİ BAŞKANLIKTA”

Öte yandan iki yabancı yetkiliye göre; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton cuma günü bazı NATO üyesi ülkelerin yetkililerine “Washington Yönetimi, bu hafta muhtemel yaptırımlara ilişkin açıklama yapacak” dedi. Beyaz Saray da Kongre üyelerine gönderdiği mesajda, Trump’ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Bolton’a danıştıktan sonra karar vereceğini ve meselenin başkanlık yetkisi kapsamı içinde olduğunu savunduğunu bildirdi.

ABD geçen hafta Rus yapımı S-400 füzelerini satın aldığı gerekçesiyle Türkiye’yi ortak üreticileri arasında yer aldığı F-35 programından çıkarmak için düğmeye basmıştı. Bu gelişmenin ardından Cumhuriyetçi senatörler, Ankara’ya yaptırım çağrısı yapan bir önergeyi Senato’ya sunmuştu.

Önergede ABD yönetimine “Rusya’nın teşkil ettiği tehdidin” masaya yatırılması ve Türkiye’nin NATO üyeliği üzerinde düşünülmesi için NATO’da toplantı çağrısında da bulunuluyordu.