Volkswagen Türkiye'yi seçti: Erdoğan 'devlet garantisi' vermiş

Alman otomobil firması Volkswagen'in yeni bir fabrika kurmak için Türkiye'yi seçtiği, bunun ise bizzat Erdoğan'ın verdiği "devlet garantisi" ile sağlandığı belirtiliyor.

Volkswagen Türkiye'yi seçti: Erdoğan 'devlet garantisi' vermiş

Alman dergisi Automobilwoche kaynaklı geçtiğimiz hafta yayınlanan haberlerde Volkswagen’in İzmir’de fabrika kurmayı planladığı iddiasında bulunulmuştu.

Bu haberin ardından ise şirketin Denetim Kurulu sözcüsü yeni fabrikayla ilgili nihai kararın henüz alınmadığını belirtmişti.

Konuyla ilgili son duruma ilişkin resmi bir açıklama bulunmazken Alman kamu televizyon kanalı ARD, fabrika için Türkiye’de karar kılındığını bildirdi.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre kanal, Berlin’deki hükümet çevrelerine dayandırdığı haberinde fabrikanın Manisa’da kurulacağını kaydederken şirketin kurulum öncesi sadece, Türkiye’de yeni otomobillere uygulanan ve VW’nin “aşırı yüksek” olarak değerlendirdiği vergiler konusunda adım atılmasını beklediğini belirtti.

‘ERDOĞAN KEFALET VERDİ’

Haberde, Almanya’da Ankara için lobicilik yapan ancak ismi gizli tutulan bir kaynağa atıfta bulunularak, Cumhurbaşkanı  Tayyip Erdoğan’ın VW ile yapılan tüm anlaşmalara bir nevi devlet garantisi vermeye hazır olduğu da kaydedildi. Bu tür bir kefalet talebinin “olağandışılığına” rağmen Ankara’nın VW’nin tüm taleplerini kabul ettiği de haberde yer alıyor.

CEO ERDOĞAN’LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Geçtiğimiz Haziran ayında Volkswagen CEO’su Herbert Diess, Erdoğan ile görüşme gerçekleştirmişti. Şirketin henüz resmiyet kazanmayan kararında bu görüşmede alınan “taviz”lerin etkili olduğu yorumları yapılıyor.