Venezuela'da Amerikancı darbe girişimi: ABD sözde başkanı tanıdı

Venezuela'da muhalif lider Juan Guadio, kendini geçici Devlet Başkanı ilan ederek, yemin etti.

Venezuela'da Amerikancı darbe girişimi: ABD sözde başkanı tanıdı

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıkladı.

Trump’ın tanıma hamlesi, Amerikancı meclis başkanı Guaido’nun kendini devlet başkanı ilan etmesinden dakikalar sonra geldi. Bu durum, darbenin ABD tarafından planlandığına dair fikri güçlendiriyor.

Kanada basını ise Kanada’nın sözde başkanı kısa süre içerisinde tanıyacağını iddia etti.

Kendini başkan ilan eden meclis başkanı Juan Guaido ve yandaşları orduyu darbe yapmaya çağırdı.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Venezuela’ya dair yazılı açıklamasında, “Bugün resmi olarak Venezüella Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyorum. Venezüella halkı tarafından seçilen tek meşru yönetim aracı olan Ulusal Meclis, Nicolas Maduro hükümetinin meşru olmadığını ilan etmek üzere Anayasal yolları harekete geçirdi. Dolayısıyla artık devlet başkanlığı koltuğu boş durumdadır” ifadelerini kullandı.

POMPEO DARBEYE ÇAĞIRDI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise “Venezuela ordusuna ve güvenlik kuvvetlerine demokrasiyi destekleme ve vatandaşları koruma” çağrısı yaptı. Pompeo açıklamasında “ABD, Guiado’nun anayasanın 233. maddesi uyarınca Geçici Devlet Başkanı görevini üstlenme yönündeki cesur kararını tanıyor. Ulusal Meclis’i ve geçici bir hükümet kurarak ülkeyi serbest ve adil seçimlere hazırlama yönündeki çabalarını destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

DARBE GİRİŞİMİNİ DESTEKLEMEK İÇİN ABD SİYASİ VE EKONOMİK GÜCÜNÜ KULLANACAK

ABD’nin siyasi ve ekonomik gücünü Venezüella’da demokrasinin restorasyonu için kullanmaya devam edeceğini ifade eden Trump, Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido’yu tanımaları çağrısında bulundu.

Trump, ABD’nin Maduro yönetimini kendi eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurguladı.

Guaido’nun dün paylaştığı bir açıklamaya atıfta bulunan Trump, “Şiddet gaspçının silahıdır, bizim tek net adımımız ise özgür ve demokratik bir Venezüella için birlikte ve güçlü durmaktır” ifadesini kullandı.

ABD’NİN PEŞİNE DİZİLDİLER

ABD’nin ardından Kanada, Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Paraguay da geçici devlet başkanını tanıyacağını duyurdu.

AB KONSEYİ DE DESTEĞİNİ AÇIKLADI

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, “Umarım tüm Avrupa Venezuela’daki demokratik güçlere destek verir. Maduro’nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip” açıklamasını yaptı.