Varlık Fonu'na 1 milyar euroluk borç için hangi varlıklar teminat gösterildi?

CHP'li Mehmet Bekaroğlu, Varlık Fonu'nun 2 yabancı bankaya borçlanma yetkisi verdiği yönündeki haberleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Varlık Fonu'na 1 milyar euroluk borç için hangi varlıklar teminat gösterildi?

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) uluslararası sermaye çevrelerinden 1 milyar dolar borç alması  1 milyar euro borçlanmak için ABD merkezli Citigroup ile Çin merkezli ICBC bankalarına yetki verdiği öne sürülmüştü.

Bloomberg’in konuya yakın beş kaynağa dayandırdığı haberde TVF’nin Citigroup ile ICBC bankalarına verdiği yetki kapsamında borçlanmanın bir yılı opsiyonlu olmak üzere üç yıl vadeli olacağı kaydedilmişti.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, sözkonusu haberlerin gerçek olup olmadığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Bekaroğlu, TBMM’ye verdiği yazılı soru önergesinde, basında Varlık Fonu’nun iki yabancı bankaya borçlanma yetkisi verdiği yönünde çıkan haberleri hatırlatarak Oktay’a şu soruları yöneltti:

  • Basında çıkan söz konusu haberler doğru mudur?
  • Türkiye Varlık Fonu’nun döviz cinsi borçlanmaya gitmesinin nedeni nedir?
  • 1 milyar avroluk borç için teminat olarak hangi varlıklar gösterilmiştir?
  • Hangi vade ve faiz oranlarıyla borç alınmaktadır?
  • Alınacak bu borç hangi yatırımların finansmanında kullanılacaktır?
  • Hazine ve Maliye Bakanlığının da avro cinsinden tahvil borçlanmasının da söz konusu olduğu dönemde Varlık Fonu’nun söz konusu borçlanma hamlesi dış piyasalar açısından bir nevi crowding-out etkisi* yaratmayacak mıdır?