Van Gevaş'ta köylülere işkence edilmesi davasında polis beraat etti

Van’ın Gevaş ilçesinde gözaltına alınıp işkenceye maruz kalan köylülerin teşhisi sonucu hakkında dava açılan O.Ş. adlı polis beraat etti. Mahkeme, karara gerekçe olarak kamera kayıtlarındaki ortam aydınlatmasının düşük olduğu ve bu nedenle yüzlerin tam seçilememiş olmasını gösterdi.

Van Gevaş'ta köylülere işkence edilmesi davasında polis beraat etti

Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğüne düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası 9 Haziran 2017 tarihinde dört kişi gözaltına alınmıştı. Mantar toplamaktan dönerken gözaltına alınan dört kişinin ağır işkenceye uğradıklarına dair fotoğraflar sosyal medyadan servis edilmişti.

İŞKENCE EDİLEN KÖYLÜLER SERBEST BIRAKILMIŞTI

Mezopotamya Ajansın’dan Adnan Bilen’in haberine göre; işkence edilen köylüler serbest bırakılmış ancak haklarında “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından dava açılmıştı. Dava sonucu köylüler beraat ederken, köylülerin teşhis etmesi sonucu hakkında dava açılan O.Ş. isimli polis için karar verildi. Gevaş Asliye Ceza Mahkemesinde yaklaşık iki yıl süren yargılamada ifade veren O.Ş, işkenceyi reddederek “Beni nasıl teşhis ettiklerini de anlamadım. Yapılan teşhisin de sağlıklı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“BAŞKA POLİS MEMURLARI DA VARDI”

O.Ş’den şikayetçi olan köylülerden Abdulselam Aslan “Biz mantar toplamaya gittiğimizde örgüt üyeleri tarafından rehin alındık. Bırakıldıktan sonra biz aracımızla Gevaş Emniyet Müdürlüğüne gitmek için yola çıktık. Emniyet Müdürlüğüne gelmeden polisler tarafından durdurularak darp edildik. Daha sonrasında götürüldüğümüz karakolda da polisler tarafından darp edildik. Şikayetçi olduğum tek kişi O.Ş. değildir. Başka polis memurları da vardı. Ben onların hepsinden şikayetçiyim. O geceki polis tutanağında hepsinin ismi ve imzası bulunuyor. Onlar hakkında da dava açılmasını istiyorum” dedi.

O.Ş, işkenceye dair video ve ses kayıtlarına rağmen “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesi temel alınarak beraat etti. Mahkeme karara, MOBESE kameralarının kayıt kalitesinin düşük olmasını, ortam aydınlatmasının yetersiz olmasından dolayı kişilerin yüzlerinin net olarak seçilememesini gerekçe olarak gösterdi. Köylülerin avukatı, Erzurum İstinaf Mahkemesine itirazda bulunacak.