Validebağ Korusu 'şimdilik' kurtuldu: Gereksiz proje tamamen iptal edilmeli

İstanbul Üsküdar'da 1.derece doğal ve tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu’nu "millet bahçesi" yapmak için İBB tarafından hazırlanan proje tahsis sorunu nedeniyle 'şimdilik' durduruldu.

Validebağ Korusu 'şimdilik' kurtuldu: Gereksiz proje tamamen iptal edilmeli

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “millet bahçeleri” projesi kapsamında İstanbul’da Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun da millet bahçesi haline getirilmesine karar verilmişti.

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) koru için bir proje hazırlayarak onay için İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na göndermişti. İBB’nin hazırladığı millet bahçesi projesinde 354 dönüm olan Validebağ Korusu’nun 35 dönümünde yolların rehabilitasyonunu, ışıklandırma, amfi tiyatro, çocuk oyun alanları, fitness alanları, bisiklet parkuru yapımı gibi inşaat faaliyetleri içeriyordu.

Yıllardır koruya yönelik inşaat baskısına karşı mücadele eden Validebağ Gönüllüleri, millet bahçesi projesine karşı da imza kampanya başlattı ve projenin iptali için mahkemeye başvurdu. İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde açılan davada en son ara karar verilerek bilirkişi tayin edildi. Validebağ Gönüllüleri’nin topladığı 11 bin 98 imza da bu sırada İBB Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne iletildi.

İBB Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü 20 Şubat 2019 tarihli yazısı ile Validebağ Gönüllüleri Derneği’ne yanıt vererek projelendirme ve tahsis süreci tamamlanmadığından çalışmaların durdurulduğunu açıkladı. Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı İhsan Şimşek imzalı yazıda “Tarafımızca çalışmaları sürdürülen alanın doğal ve kültürel peyzaj değerleri korunarak, sert zeminlerinin gereken onarım ve rehabilitasyonun planlandığı Validebağ Korusu Millet Bahçesi Peyzaj Projesi’nin projelendirme süreci ve tahsis işlemleri tamamlanmadığından, uygulamaya yönelik çalışmalar tarafımızca durdurulmuştur” denildi.

Validebağ Gönüllüleri kararla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın girişimiyle Validebağ Korusu’nu millet bahçesi yapmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi proje hazırlamıştı. Önce Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, sonra Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu projeyi onaylamıştı. Bu girişime karşı basın açıklaması yaptık, mahalle sakinlerinden 11.098 adet imza topladık. Her iki kurum aleyhine 15 Ekim 2018 tarihinde dava açtık.

Validebağ Korusu, zaten milletin her gün yürüyüş, koşu, spor ve piknik yaptığı bir yer iken, bunu yok sayıp, Koru’nun doğal dokusunu bozacak inşai faaliyetlere girişmeye gerek olmadığını her ortamda dile getirdik.

İBB’nin ekteki 20.2.2019 tarihli kararı gecikmiş de olsa doğru bir karar olmakla beraber, bu gereksiz projenin tamamen iptal edilmesini istiyoruz. Projeden vazgeçildiği açıklanıncaya kadar tepkilerimiz devam edecektir.”