Üniversite kantinine astılar: Genel ahlaka uymayan giremez!

Mardin Artuklu Üniversitesi kampüsünde açılan kafeye 'Genel ahlak kurallarına uymayan öğrencilerimizin kafeye girişi yasaklanacaktır’ yazılı afiş asıldı.

Üniversite kantinine astılar: Genel ahlaka uymayan giremez!

Mardin Artuklu Üniversitesi kampüsünde bulunan ve kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gençlik Merkezi bünyesinde bulunan Genç Kafe ismindeki kafeye “ahlak kuralları” uyarısı yapılan bir afiş asıldı.

Afişte “Genel ahlak kurallarına uymayan öğrencilerimizin kafeye girişi yasaklanacaktır” ifadelerine yer verildi. Afiş öğrencilerin tepkisi çekerken kadın öğrenciler üniversitede bunun yanı sıra okuldaki mekanlarda sürekli göz hapsine alınarak taciz edildiklerini dile getiriyor.

Skandal afiş Meclis gündemine de taşındı. HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Günay’ın TBMM’ye sunduğu önergede şu sorular yer aldı:

1) Artuklu Üniversitesi kampüsünde bulunan Genç Kafe’ye “Ahlak Kuralları” adı altındaki afiş kim tarafından asılmıştır?

2) Üniversite kampüsünde bulunan bir kafeye asılan söz konusu afişle amaçlanan nedir ve bahsedilen “Ahlak Kuralları” nelerdir?

3) Kadın öğrencileri uyaran kafe işletmecisi hakkında gerekli işlem başlatılacak mıdır?

4) Üniversitelerde, yurtlarda ve okullarda uygulanan bu tür kurallar ve bu yaklaşım toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yaratan, pekiştiren ve büyüten bir durum değil midir? Bakanlığınız toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek amacıyla ne tür çalışmalar yapmaktadır?

5) Kadına yönelik şiddetin artmasına sebep olacak bu afişin toplatılması için atacağınız adımlar nelerdir?