Üniversite ders kitabında Cumhuriyet karşıtı ifadeler

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi akademisyeni Prof. Dr. Fethi Gedikli imzalı kitapta yer alan Cumhuriyet ve Latin harflerine karşı çıkan ifadeler sosyal medyada tepki çekti.

Üniversite ders kitabında Cumhuriyet karşıtı ifadeler

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi akademisyeni Prof. Dr. Fethi Gedikli imzalı kitapta yer alan Cumhuriyet ve Latin harflerine karşı çıkan ifadeler sosyal medyada tepki çekti.Prof. Dr. Fethi Gedikli imzalı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin, “Hukuk Dili ve Yazışma” isimli 2. Sınıf ders kitabında yer alan Cumhuriyet ve Latin alfabesi karşıtı skandal ifadeler tepkilere neden oldu.

Odatv’de yer alan habere göre, Prof. Dr. Fethi Gedikli imzalı kitapta, Osmanlı’nın savunulurken Cumhuriyet’in ilan ettiği harf devrimine karşıt tavır sergilendi. Kitapta tartışmalara neden olan o bölüm: “Osmanlı tıp adamlarının kısa zamanda İslam dünyasının Latincesi niteliğindeki Arapçaya dayanarak kurdukları tıp terimlerine rağmen Cumhuriyet terim bilimini kuranlar tıp dilince Grek-Latin kökenli terimlere teslim olarak tam bir başarısızlığa hukuk dilinde de bin yıllık oturmuş hukuk terimlerini Türkçeleştirerek kültürel devamlılığı koparmak pahasına bedeli ağır bir başarıya imza atmış görünmektedirler. Hukuk dilindeki bedeli ağır başarı da eskinin ‘meşru’, ‘hukuki’ ve ‘kanuni’sini tekil bir ‘yasal’ kelimesine indiren bir ‘başarı’dır.”