TÜSİAD Başkanı açıkça söyledi: 2019'da işsizlik artacak

Türkiye'nin en büyük patron örgütü TÜSİAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, 2019 yılında Türkiye ekonomisi için öngörüsünü açıklarken işsizliğin yükseleceğini belirtti.

TÜSİAD Başkanı açıkça söyledi: 2019'da işsizlik artacak

Türkiye’nin en büyük patron örgütü TÜSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, 2019 yılında Türkiye ekonomisi için öngörüsünü açıklarken işsizliğin yükseleceğini belirtti.

Cumhuriyet‘e konuşan Bilecik, 2019 yıı için “Bir süre daha finansmana erişim, nakit sıkışıklığı ve kredi daralmasının maalesef devam edebileceğini öngörüyoruz. Yüksek enflasyon da bizi zorlayacak başlıca konular arasında yer alacak. Enflasyonda kalıcı bir düşüş görmemiz zaman alacak. Sıkı para politikası ve enflasyonla mücadelede asla taviz verilmemeli. Ekonomimizin ciddi reformlar yapması ve yeni bir büyüme hikâyesi yaratması gerekiyor. Türkiye; eğitim sistemini, vergi sistemini, üniversitelerini, KOBİ’lerini kısaca tüm ekonomisini yeni çağa daha uyumlu hale getirmeli.” dedi.

TÜSİAD Başkanı büyüme, kur, işsizlik, enflasyon ve faiz konsundaki öngörüsünü ise “TÜSİAD olarak kur tahmini yapmayız. Çünkü oradaki tahminleri sağlıklı yapmak için değişkenliklerin az olması gerekir. Ancak her zaman değişken sayısı o kadar fazladır ki. Saymakla bitmeyebilir. 2019 için ana senaryomuz, nispeten hızlıca ekonominin büyümeye döndüğü, politika adımlarının hızlıca atıldığı, küresel finansal koşulların bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri desteklediği senaryo. Bu senaryoda yüzde 1’ler civarında bir büyüme ve enflasyonda yüzde 17 civarına gerileme öngörüyoruz. Yavaş büyümenin etkisiyle işsizlik oranında bir miktar yükseliş görebiliriz.” ifadeleriyle açıkladı.

KRİZ AÇIKLAMASI: TEMİNATLAR ARTIK YETMİYOR

TÜSİAD Başkanı finans sektöründeki duruma ilişkin ise “Türkiye ilk defa özel sektör borçluluğunun çok yüksek olduğu bir kriz yaşıyor. Daha önceki krizlerde kamu borcu sorun yaratmıştı. Kur ve faiz artışları, şirket bilançolarına ciddi hasar verdi. Bazı şirketlerin teminatları artık yeterli gelmiyor. Bazıları ise talep daralması ve nakit akışı nedeniyle kredi ödemelerinde zorluk yaşıyor. Bir kısmının ise borçları yeniden yapılandırılıyor. Bu gibi sorunlu krediler nedeniyle bankalar taze kredi yaratmakta zorlanıyor.” ifadelerini kullandı.