VİDEO | Türkiyeli işçilerin grevine silahla müdahale

Suudi Arabistan'ın Tebük şehrinde hakları için direnişte olan işçilere karşı Baytur firması Suudi polisini devreye soktu. Öfkeli işçilerin direnişi ise devam ediyor...

VİDEO | Türkiyeli işçilerin grevine silahla müdahale

Suudi Arabistan’ın Tabuk (Tebük) şehrinde inşaat firması Baytur’un bünyesinde yapılan otel inşaatında çalışan Türkiyeli işçiler, ücretlerinin ödenmemesi ve insanlık dışı çalışma koşulları nedeniyle dün itibariyle iş bırakarak greve başlamıştı.

İşçilerin direnişi 2’inci gününde devam ederken şirket yönetimi Suudi kolluk kuvvetlerini devreye sokarak işçilerin eylemini kırmaya çalıştı.

İşçilerin cep telefonu ile kaydettiği görüntülerde, şantiyede yürüyüş düzenleyen işçilere karşı ateş açıldığı, yuhlamalarla karşılık veren işçilerin ise geri adım atmadan yürüyüşlerini sürdürdüğü görülüyor.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) olaya ilişkin bir açıklama yaptı. İYİ-SEN’den işçilerin direnişine karşı polis ve silahla karşılık verilmesine ilişkin yapılan açıklamada, “İşçi arkadaşlarımızın grevini silah zoruyla kırmak istiyorlar. İnşaat işçisi köleliğe teslim olmayacak!” denildi.

SALDIRI SONRASI İŞÇİLERDEN AÇIKLAMA: KÖLELİĞE MAHKUM DEĞİLİZ

Saldırının ardından işçiler şantiye içerisinde bir araya gelerek bir açıklama yaptı. Memleketlerini, ailelerini bırakarak ekmek parası için Suudi Arabistan’da çalışmaya geldiklerini belirten işçilerin okuduğu açıklamada “En temel hakkımız olan sağlık, barınma, beslenme insanlık dışı koşullarla sağlanıyor. Bu yetmezmiş gibi aylardır ücretlerimiz de ödenmiyor. Bu köleliğe mahkum değiliz. Ne patronun baskısı ne Suudi polisinin ateş açarak tehdidi bizleri yıldıramaz. Hakkımız olanı istiyoruz, mutlaka alacağız! İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası olarak buradaki grevimizi sürdürmeye devam edeceğiz.” denildi.

Açıklamanın ardından işçilerden ‘İnşaat işçisi köle değildir!’ sloganları yükseldi.