Türkiye'de 'yasak' olan şirketlere, Davos'ta yemek daveti

Davos’ta Fettah Tamince’nin yaptırdığı Rixos Oteli’nde verilen yemekte, Türkiye'de 'internet siteleri' yasaklı olan üç küresel şirketin temsilcilerinin de katıldığı ortaya çıktı.

Türkiye'de 'yasak' olan şirketlere, Davos'ta yemek daveti

Davos’ta Rixos Hotels Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ve Dünya Ekonomik Forumu’nun danışmanı Cüneyd Zapsu’nun ev sahipliğinde düzenlenen yemeğe Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan konuk oldu.

Davos’ta Fettah Tamince’nin yaptırdığı Rixos Oteli’nde verilen yemekte, Türkiye’de ‘yasaklı’ olan üç küresel şirketin temsilcilerinin de katıldığı ortaya çıktı.

Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök, katıldığı yemekle ilgili anektodlarını aktardığı köşesinde, bu yemeğe yasaklı UBER, Booking.com ve Wikipedia’nın davet edildiğini yazdı.

Özkök yazısında, Türkiye’de yasaklı ancak Davos’ta yemeğe davetli üç şirketi, “Yemeğe davetli üç kişi vardı ki benim için ‘bomba haber’di…

Çünkü bu üç davetli de Türkiye açısından ‘sakıncalı piyade’ sayılan üç küresel şirketin temsilcileriydi.

Yani üçü de Türkiye’de yasaklıydı

Bu şirketler şunlardı. Biri Türkiye ile ilgili bir maddesi nedeniyle ulaşımı engellenen dijital ansiklopedi Vikipedia, öteki dijital taksi hizmeti şirketi UBER, öteki dijital otel rezervasyon şirketi Booking.com…” diye sıralarken, davete iki şirketin icabet ettiğini, birinin ise gelmediğini yazdı.

Davos’ta düzenlenen yemeğe, davet edilen Wikipedia şirketinin iki kurucusundan biri ve daha ön planda olan Jimmy Wales ve UBER’den Amsterdam’daki Avrupa merkezinin başındaki temsilci katılırken, Booking.com’dan katılan olmadı.

Özkök, yazısında ayrıca, Berat Albayrak’a sorduğu ‘2019 yılında Türk parasının değeri ne olacak?’ sorusu üzerine, ”

“Geçenlerde bir grup işinsanı ile birlikteydim. Ben de onların dolar tahminini sordum. Kimi 5 dedi, kimi 5.5, kimi 6. Sonra ben de kendi dolar tahminimi verdim. Bence Türkiye gibi bir ülkenin döviz kuru onun rekabetçi düzeyde tutacak kur olmalıdır.” yanıtını aldığını da yazdı.

Davos’taki iki bakan olan hem Albayrak hem de Pekcan’ın İngilizce konuştuğunu aktaran Özkök, Berat Albayrak’ın kullandığı tek Türkçe kelimenin ‘inşallah’ olduğunu yazdı.

Özkök’ün yazısının ilgili bölümü şöyle: “Güzel bir İngilizceyle konuşuyor. İfadesi net ve anlaşılabilir.

Ekonomide kullandığı kavramlar Harvard terminolojisini andırıyor.

Önceki akşamki konuşmasında kullandığı tek Türkçe kelime “inşallah”tı.

Arapça kökenli olmasına rağmen Türkçeye köklü bir şekilde girmiş bir kelime.

Türkiye’nin “take-off”a (ekonomide kalkışa) ne zaman geçeceğini anlatırken ‘inşallah’ kelimesini kullandı.”