Türkiye'de 1.5 yıl içinde 160 sığınmacı çocuk esrarengiz şekilde kayboldu

Türkiye’de, 1.5 yıl içerisinde 140’ı Afganistan uyruklu olmak üzere toplam 160’a yakın yabancı uyruklu çocuk esrarengiz şekilde kayboldu.

Türkiye'de 1.5 yıl içinde 160 sığınmacı çocuk esrarengiz şekilde kayboldu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sığınmacıların kayıtsız bir şekilde büyükşehirlerde gezmelerine “İzin vermeyeceğiz” açıklaması sonrası gözler sığınmacılara çevrildi. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Başkanlığı’nın istatistiklerine göre, Türkiye’de kayıp çocukların sayısı hızla arttı. Özellikle, 10 ile 18 yaş arasında kaybolan çocukların Afganistan uyruklu olması dikkat çekti. 4.5 milyondan fazla sığınmacının bulunduğu Türkiye’de, 1.5 yıl içerisinde 140’ı Afganistan uyruklu olmak üzere toplam 160’a yakın yabancı uyruklu çocuk esrarengiz şekilde kayboldu.

Cumhuriyet’ten Mehmet İnmez’in haberine göre; kayıp çocukların 90’ının 2018 yılı mayıs ve ağustos aylarında Erzincan ve Kocaeli illerinden kaybolması dikkat çekti. Yetişkinlerde ise bu sayı 350 civarında; yaşları 20 ile 60 arasında değişiyor. Çoğu, Afganistan, Suriye, Irak, Pakistan ve Somali uyruklu. Sığınmacıların çoğu kamplarda yaşarken bazıları da Türkiye genelinde kentlere giderek iş bularak geçimini sağlıyor.

Kayıp çocukların kamplarda ve sokakta gezerken kaybolduğu tespit edildi. Kayıplar arasında 18 kız çocuk bulunurken sığınmacıların en çok Erzincan, Kocaeli, Burdur, Hatay illerinden kaybolduğu belirlendi. Kaybolan küçük yaştaki çocukların özellikle 2018 yılı Mayıs ve Ağustos aylarında peş peşe kayıp olması da istatistiklere yansıdı.