Türkiye YPG'ye karşı cihatçı Kürt Şahinleri Tugayı'nı kullanacak

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonda TSK'nın yanında ÖSO gücü olarak yer alacaklardan birinin de "Kürt Şahinleri Tugayı" olacağı belirtiliyor.

Türkiye YPG'ye karşı cihatçı Kürt Şahinleri Tugayı'nı kullanacak

Türkiye’nin Suriye topraklarında YPG kontrolündeki bölgelere yapmayı planladığı operasyonda TSK ile birlikte cihatçı güçlerden oluşan ÖSO unsurlarının da yer alacağı belirtilmişti. ÖSO çatısı altında olan “Milli Ordu” ve “Ulusal Özgürleştirme Cephesi’nin, geçtiğimiz günlerde birleşerek “Milli Suriye Ordusu” adını aldığını duyurulmuştu.

Türkiye’nin olası operasyonu sırasında görev yapacak gruplardan birinin de yine ÖSO içinde bulunan Hamza Tümeni isimli cihatçı gücün bünyesindeki “Kürt Şahinleri Tugayı” olduğu belirtildi.

AKP’ye yakın Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet’in “YPG’ye karşı ‘Kürt Şahinleri” başlıklı yazısında aktardığına göre, Türkiye “Suriyeli Kürtler”den oluştuğu iddia edilen sözkonusu grubu yanına alması, “Türkiye’nin Suriye Kürtlerine savaş açtığı propagandasını çürütecek olması” ve “Suriye Kürtleri eşittir PYD/YPG’ anlamına gelmediğini göstermesi” bakımından önemli olacak.

Acet’in yazısında ilgili bölüm şöyle:

“Ankara, Fırat’ın doğusu için yapılacak operasyonda kendisine müzahir Özgür Suriye Ordusu unsurlarını da devreye sokmayı planlıyor.

ÖSO içindeki Kürt grupların varlığı ise, ayrı bir anlam taşıyor.

Örneğin Türkiye’nin desteğiyle silahlı eğitimini tamamlayan Hamza Tümeni’nin bünyesinde yer alan ‘Kürt Şahinleri Tugayı.’

Suriye Kürtleri arasından çıkan ve PYD/YPG ideolojisine karşı tutumlarıyla bilenen gruplar olarak görülebilir bunlar.

En son Azez bölgesinde eğitim tatbikatlarıyla resim veren Kürt Şahinleri Tugayı’nın, YPG’yi Fırat’ın doğusundan temizlemek için başlatılacak operasyonda görev alacak olmasının ayrı bir önemi var.

Suriye’nin Kürt bölgesinde yaşayan insanlar arasından çıkan bu türden PKK/YGP karşıtı silahlı Kürt grupların, Türkiye’nin operasyonuna katkı verecek olması, dünyada bir takım ezberlerin bozulması anlamında kıymetli olacak.

PKK/YPG’yi ısrarlı bir şekilde ‘Suriyeli Kürtler’ sınıflandırmasına alan, Suriyeli Kürtler denince PKK/YPG dışında aklınıza bir şey gelmesin ‘çıktısına’ hizmet eden uluslararası medya dilinden söz ediyorum.

PYD’nin Suriye’de 2004’ten sonra kurulduğu, çeşitliliği olan siyasi partiler içerisinde marjinal bir destek alanına sahip iken, 2012’den sonra silah zoruyla bütün siyasi oluşumları tasfiye ettiği, otoritesini kabul etmeyen Kürtleri öldürerek/sindirerek/sürgüne göndererek ipleri ele geçirdiği gerçeğini ısrarlı bir şekilde görmezden gelen çevreler de diyebiliriz buna.

Bu anlamda Fırat’ın doğusunda başlatılacak olan operasyonda YPG’ye karşı mücadele edecek Kürt grupların olması;

Türkiye’nin Suriye Kürtlerine savaş açtığı propagandasını çürütecek olması bakımından,

‘Suriye Kürtleri eşittir PYD/YPG’ anlamına gelmediğini göstermesi bakımından iki önemli mesaj taşıyor olacak.”