Türkiye Varlık Fonu 1.14 milyar dolar borçlanacak

Türkiye Varlık Fonu uluslararası piyasalardan 1.14 milyar dolar borçlanmak için ABD merkezli Citigroup ile Çin merkezli ICBC bankalarına yetki verdi.

Türkiye Varlık Fonu 1.14 milyar dolar borçlanacak

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) uluslararası piyasalardan 1.14 milyar dolar borçlanmak için Amerikan bankası Citigroup ile Çin bankası ICBC’ye yetki verdiği bildirildi.

Bloomberg ajansının konuya yakın beş kaynağa dayandırdığı haberine göre, Türkiye Varlık Fonu 1.14 milyar dolarlık sendikasyon kredisini koordine etmek için iki farklı grupla anlaşma sağladı. TVF’nin uluslararası piyasalardan yapacağı bu ilk borçlanma bir yılı opsiyonlu üç yıl vadeli olacak.

Ajans, borçlanmanın maliyetiyle ilgili fikir vermesi açısından, Suudi Arabistan varlık fonunun uluslararası piyasalardan yaptığı borçlanmayı örnek gösterdi. Suudi Arabistan varlık fonunun geçtiğimiz yıl yaptığı 11 milyar dolarlık borçlanmanın maliyeti LIBOR+75 baz puan olarak açıklanmıştı.

Bugün itibariyle 12 aylık ABD Doları LIBOR oranı yüzde 2.98575 seviyesinde. Yaklaşık iki sene önce de TVF’nin Çin bankası ICBC’den 5 milyar dolarlık kredi istediği öne sürülmüş ancak bu borçlanma gerçekleşmemişti.

ERDOĞAN KENDİNİ BAŞKANLIĞA GETİRMİŞTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete’de yayınladığı cumhurbaşkanı kararıyla kendisini TVF’nin başkanlığına getirmişti. Erdoğan, bu kararın ardından atama yetkisini kullanarak TVF’nin başkan vekilliğine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı getirmişti. 2016’nın sonunda TBMM’de çıkarılan yasayla kurulan Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş., 100 milyar liraya yaklaştığı tahmin edilen varlığıyla kamunun en büyük ekonomik değerlerini bünyesinde bulunduruyor.

Fonun Sayıştay denetiminden muaf ve özel hukuka tabi olması büyük siyasi tartışma nedeni olurken, Varlık Fonu’nda şu ana kadar onaylanmış bir stratejik planının olmadığı açıklanmıştı.

Son olarak KHK ile TVF’ye dış borç yetkisi de verilmişti.