Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan: Tarımda kötü plana bile razıyız

Akcan: Türkiye'nin ileriye dönük 100 yıllık tarımsal hedef ve politikaları belirlenmeli. En kötü planı bile ortaya koyabilsek, bugünkünden çok daha iyi olacaktır.

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan: Tarımda kötü plana bile razıyız

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Savaş Akcan, Türkiye’nin ileriye dönük bir tarım politikasının olmadığını bildirdi.

Mevcut tarım uygulamalarıyla bir yere varılamayacağını belirten Akcan, “Tarım iktidar ve muhalefetin elinde siyasete alet ediliyor. Tarımı siyasetten tamamen ayırıp Türkiye’nin ileriye dönük 100 yıllık tarımsal hedef ve politikaları belirlenmeli. En kötü planı bile ortaya koyabilsek, bugünkünden çok daha iyi olacaktır” dedi.

4 BAKAN 4 AYRI TARIM POLİTİKASI

Sözcü‘den Erdoğan Süzer‘in haberine göre tarım ve tohumculuk alanındaki gelişmeleri değerlendiren Başkan Akcan, göreve geldiğinden bu yana 4 ayrı tarım bakanı gördüğünü ve 4 ayrı tarım politikasına şahit olduğunu anlattı. Aşıyı ve gıdayı elinde tutanların dünyaya sahip olacaklarını ifade eden Savaş Akcan, “Gıda savaşlarının mermisi tohumdur. Bu tohum politikalarıyla bunları başarmak ne yazık ki mümkün değil” dedi.

TARIM’DA SÜBVANSİYONA İHTİYAÇ VAR

Akcan, en verimli tarım arazilerinin üzerine fabrikaların yapıldığını, imar izni verildiğini, bu yanlış politikaların cezasının 50-100 yıl sonra çok ağır şekilde ortaya çıkacağını belirtirken, “Sakarya’nın çok verimli tarlalarına fabrikalara bıraktık, şimdi geldik Çankırı’nın bozkırında tarım yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Akcan, Alman işçisinin sübvansiyonla 3.5 liraya aldığı mazotu Türk çiftçisinin 6.5-7 liraya kullandığını, girdi maliyetleri düşürülmeden tarımdan hiçbir şey beklenemeyeceğini ifade etti.