'Türkiye sağ sol diye ayrımları kesinlikle bırakmalı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, katıldığı televizyon programında partisinin yerel seçim stratejisine dair açıklamalarda bulundu.

'Türkiye sağ sol diye ayrımları kesinlikle bırakmalı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, katıldığı televizyon programında partisinin yerel seçim stratejisine dair açıklamalarda bulundu.

Erkek, partisinin ‘İyi Parti’ ile kurduğu Millet İttifakı sonrası bir dizi yerden gösterdiği sağcı adayları şöyle savundu:  “Biz Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş partiyiz. Temel felsefemiz sosyal demokrasi. Şimdi Türkiye sağ sol diye ayrımları kesinlikle bırakmalı. Şu açıdan bakmalıyız mücadeleye; sosyal demokrat, muhafazakar demokrat diyoruz. Burada sihirli kelime demokrat. Demokrasiye inanıyorsak eğer her konuda uzlaşabiliriz. Zaten Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Türkiye’nin geldiği mücadele demokrasi mücadelesi, sağ-sol değil.”

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle beraber Türkiye’nin bir şahıs devletine dönüştüğü değerlendirmesinde bulunan Erkek, “Ben 16 Nisan 2017 referandumunda ki OHAL düzeninde yapılması doğru değil. O referandumda kuvvetler ayrılığının yıkıldığını düşündüm. Demokrasinin ayağı kuvvetler ayrılığıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir şahıs devletine dönüştürüldü. Türkiye’nin mücadelesi demokrasi mücadelesi. Egemenlik Meclis’ten, külliyeye saraya kaydırıldı. AYM’ye yargıç atıyor sayın Cumhurbaşkanı” diye konuştu.

‘MUSTAFA SARIGÜL CİDDİ HİZMETLER VERMİŞ BİRİ’

CNN Türk ekranlarında yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, partiden istifa eden Mustafa Sarıgül hakkında da değerlendirmelerde bulundu. “Keşke istifa etmeseydi ama kendi takdiri” diyen Erkek, “Sayın Sarıgül ciddi hizmetler vermiş biri. İzmir’de de her yerde o kadar güçlü aday adayları var ki, inanın bazen karar vermek zor oluyor” diye konuştu.

Mustafa Sarıgül’ün yeniden CHP’ye dönüş ihtimalini değerlendiren Erkek,”İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır. Böyle bir şey varsa bu gerçekleşir. Ben istifadan sonra tekrar değerlendirileceğini düşünmüyorum. MYK, PM takdir edecek ama öyle olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘İyi Parti’ ile kurulan ittifak çerçevesinde CHP’ye bırakıldığı açıklanan Şişli’de adayın kim olacağı sorusuna Erkek, “O tamamen PM kararıyla belirlenecek. Yarın adaylarımızı tespit edeceğiz. Ama önemli olan kişilerin başarısından çok, partinin, belediyenin başarısıdır” yanıtını verdi.

Ankara’da Mansur Yavaş ile Özhaseki’nin yerel seçim yarışını değerlendiren Erkek, “Ankara’da Mansur bey, Özhaseki’ye göre önde çıkıyor. Demek ki doğru tercih yapmışız. Bu seçimde ekonomik krizin etkili olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Erkek, “Bizim iki hedefimiz var. Bugün Türkiye’de demokrasinin temel kuralı nedir? Vergiyi veren yurttaşlar, her kuruşun hesabını takip edebilmeli. Biz hep belediye başkanlarımıza şunu söylüyor. Bir, harcadığınız her kuruşun hesabını vereceksiniz. İki, bütün hemşerilerinizi kucaklayacaksınız. Kutuplaşmadan, ayrışmadan gitmeliyiz. Yerel seçimleri bir genel seçime sokmamalıyız. Cumhur ittifakı bu konuda genel seçim varmış gibi hava yaratıyor. Bence bunun temel nedeni de bazı şeylerin konuşulmasını önlemek. Ekonomik kriz gibi… Bizim belediyeciliğimiz, istatistiklere baktığınızda insani gelişmişlik listede ilk 10 CHP’li belediye. CHP’nin olduğu kentlere gidin çok göç alan kentler” diye konuştu.

İZMİR ADAYI YARIN AÇIKALANACAK

Partisinin İzmir adayının yarın açıklanacağını duyuran Erkek, “Bizim genel başkanımız gerçekten son derece demokrattır. Biri aday adayı olmak istiyorsa hiç kimsenin önünü kesmez. İzmir’de adayımız yarın açıklanacak. Onun için İzmir’de İYİ Parti aday çıkartmıyor bizi destekliyor. Çok büyük bir başarıyla büyükşehiri kazanacağımızı düşünüyoruz” dedi.