'Türkiye S-400'lerden 'bir şekilde kurtulmalı', yaptırımlar hâlâ masada'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir yetkilisi, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini terk etmemesi halince ABD ile ilişkilerin normale dönmeyeceğini söyledi.

'Türkiye S-400'lerden 'bir şekilde kurtulmalı', yaptırımlar hâlâ masada'

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey bir yetkilisinin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkinin düzelmesi için Türkiye’nin S-400’lerden “bir şekilde kurtulması gerektiğini” söyledi.

S-400 hava savunma sisteminin NATO’nun savunma kapasitesine zarar verdiğini savunan ABD’li Dışişleri Bakanlığı yetkilisi “Türkiye’nin masaya geri dönmesi mümkün. Bunun için S-400’leri imha etmeleri, iade etmeleri veya bir şekilde S-400’lerden kurtulmaları gerektiğini biliyorlar” dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen ve Reuters haber ajansına konuşan ABD’li yetkili, ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamasının hâlâ masadaki seçeneklerden biri olduğunu söyledi.

Ayrıca “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımların zamanlaması nihai değil” ifadelerini kullanan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Washington’ın Rusya’dan savaş uçağı aldığı gerekçesiyle Çin’e uygulayacağı CAATSA yaptırımlarına karar vermesinin dokuz ay sürdüğünü hatırlattı.