Türkiye Komünist Hareketi bağımsız komünist adaylarını tanıttı: Yağma yok sosyalizm var!

31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Sakarya Büyükşehir Belediyelerinde bağımsız komünist aday gösterme kararı alan Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Beyoğlu Ses Tiyatrosu'nda aday tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.

Türkiye Komünist Hareketi bağımsız komünist adaylarını tanıttı: Yağma yok sosyalizm var!

31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Sakarya Büyükşehir Belediyeleri’nde bağımsız komünist aday gösterme kararı alan Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda aday tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.

31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye Komünist Hareketi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aysel Tekerek, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Taksim, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı ise Sibel Altıntaş olarak açıklandı.

“Bağımsız Komünist Adayları Tanıtım Toplantısı” 1921’de katledilen Mustafa Suphi ve yoldaşları anısına hazırlanan sinevizyon gösterimi ile başladı.

TKH MK Üyesi Kurtuluş Kılçer: Yağma ve sömürü düzenine karşı meydanı boş bırakmayacağız

Sinevizyon gösteriminin ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren TKH Merkez Komite üyesi Kurtuluş Kılçer konuşmasına ”Bugünkü toplantımızın anlamı kısaca bizler açısından bellidir: Yağma ve sömürü düzenine karşı, bu düzenin temsilcilerine karşı meydanı boş bırakmayacağımızın ilanı için buradayız.” sözleriyle başladı.

Başkanlık rejimi altında seçimlere gidildiğini hatırlatan Kılçer ”Her seçim önemlidir ancak bir yerden sonra da tarihsel bir bakış açısıyla bakıldığında mutlak bir önem atfetmek yerine bizler açısından asıl önemli olanın sermaye diktatörlüğüne karşı mücadelede emekçi halkın örgütlü mücadelesini başa yazmaktır.” dedi.

Kılçer konuşmasında ”Bu anlamıyla devrimci siyaset ve işçi sınıfının tarihsel kurtuluşunun ana zemini düzene karşı amasız, fakatsız bir duruş ve sermayenin bütün siyasal uzuvlarıyla mutlak uzlaşmazlık. Gericisi, faşisti, sağcısı kadar sermayenin liberallerine de, sosyal demokratlarına da aramıza kalın çizgi çizmezsek sosyalizmin bağımsız bir siyasal güç olarak örgütlenmesi mümkün değildir.” ifadelerinde bulundu.

31 Mart seçimlerine sosyalizmin güçlenmesi için girdiklerini ifade eden Kılçer, ”Harami düzenine karşı devrimci seçeneğin güçlenmesinin aynı zamanda komünist partinin güçlenmesi ve işçi ve emekçileri düzen güçlerine mahkum bırakmadan işçi sınıfı mücadelesinin ve partisinin güçlenmesi anlamına gelmektedir. Partimiz, 31 Mart yerel seçimlerine bağımsız komünist adaylarla girmektedir. Şimdi isim isim, kapı kapı bu seçeneği güçlendireceğimiz bir seçim çalışmasına, ama daha çok bir örgütlenme çalışmasına gireceğiz.” dedi.

Kurtuluş Kılçer sözlerini şu sözlerle bitirdi:

”Buradan ülkemizin emekçilerine ve işçi sınıfına seslenmek istiyorum. Türkiye Komünist Hareketinin bağımsız adaylarına verilecek her oy, ülkemizin kurtuluşuna, geleceğine, laikliğe, bağımsızlığa verilmiş oy olacaktır. Buradan son olarak Türkiye Komünist Hareketi üye ve dostlarına seslenmek istiyorum. Türkiye Komünist Hareketinin bağımsız adaylarına alınacak her oy, Partimizin Atılım döneminin kapısı olacaktır.

Şimdiden adaylarımıza başarılar diler, bu haramilere karşı meydanı boş bırakmayacağımızı bir kez daha ilan ederim.

Yolumuz açık, yolumuz sosyalizm, yolumuz işçi sınıfının yoludur!”

Kurtuluş Kılçer’in ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Gaziantep Bağımsız Komünist Başkan adayı Sibel Altıntaş ”17 yıl öncesinde Doğunun Paris’i denilen şimdilerde Türkiye’de gericiliğin kalesi olan Gaziantep’ten merhaba.” sözlerine başladı.

Gaziantep Bağımsız Komünist Belediye Başkan adayı Sibel Altıntaş: Gelin yarınımızı birlikte kurmak için ezber bozalım

Antep’in gericiliğin ve yağmanın başkenti haline getirildiğini ifade eden Altıntaş, ”Antep’in tarihini yok etmek için İstanbul sermayesiyle el ele verip Arap motifleriyle bir Arap kenti modeli yaratmaya çalışıyorlar. Sizler de basında görüyorsunuz belediyenin gelirleri AKP yandaşlarına nasıl peşkeş çekiliyor.” derken, kentin Türkiye’nin en borçlu belediyesi haline geldiğine dikkat çekti.

31 Mart yerel seçimlerine giderken sağın sağla yarıştığını belirten Altıntaş, ”Antep halkı emperyalist işgale karşı savaşmış işgalcileri def etmiştir. Türkiye’de emek mücadelesinde her zaman yerini almıştır. 70’li yıllarda büyük fıstık mitingi yapmış, yüzbinler sokağa çıkmıştır. Antep tarihinde büyük yeri olan dokuma işçilerinin direnişleriyle, çok uzağa gitmeden Haziran direnişinde kazanım elde etmiştir.” dedi.

Halkın düzen muhalefetine mahkum olmadığını vurgulayan Altıntaş, ”Gelin yarınımızı birlikte kurmak için bu ezberi bozalım, geleceğimizi haramilerin yağma düzenine teslim etmeyelim, yağma düzenine karşı tek devrimci seçeneği güçlendirelim” diyerek sözlerini tamamladı.

Sakarya Belediye Başkan Adayı Murat Taksim: 17 yıldır AKP’ye mahkum edilen Sakarya’yı ezber bozmaya çağırıyoruz

Altıntaş’ın ardından sözü devralan Bağımsız Komünist Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Taksim ” Dostlar, yoldaşlar gericiliğin ve faşizmin kalesi olarak bilinen Sakarya’dan değil işçi havzası olan Sakarya’dan selamlıyorum sizleri.” diyerek sözlerine başladı.

Murat Taksim şu sözlere yer verdi:

”Geçtiğimiz günlerde AKP bir manifesto yayımladı. Bu manifestoda şehir planlama, alt yapı ve ulaşım, kentsel dönüşüm, çevreye saygılı şehirler, sosyal belediyecilik gibi başlıklar yer alıyordu. Yıllardır bu ülkeyi yönetenler onlar değilmiş gibi bunları söylüyorlar. Çevreye saygılı şehirler deyip çevreyi katledenler AKP değil midir? Şehir planları deyip ormanlık alanları Arap sermayesine açan bunlar değil midir? Alt yapı ve ulaşım deyip tren hatlarında sinyalizasyona gerek yok diyen bunlar değil midir? Sosyal belediyecilik diyerek sadaka kültürüyle belediyeleri yönetenler bunlar değil midir?

Kimden yana konuşuyoruz, ona bakmamız lazım. Biz burada işçi sınıfı adına konuşuruz, onlarsa patronlardan yana bakıyorlar. Kentsel dönüşüm sosyal belediyecilik dediklerinde anlamamız gereken budur. Onlar patronların safında biz işçi sınıfından yanayız.

Sakarya halkı seçeneksiz değildir. Bizler ne diyoruz? İşçi sınıfının, halkın doğrudan yönetime katıldığı, yaşanabilir bir çevre, ulaşım, su, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlara ücretsiz erişimin sağlandığı, sağlıklı ve güvenli yapılarda barınma hakkının sağlandığı, kent ve kır arasında başta gıda olmak üzere ihtiyaçların ucuz ve ulaşılabilir olduğu, kültür, sanat, spor gibi faaliyetlerin erişiminin yaygınlaştırıldığı, toplumsal ihtiyaçların karşılandığı bir yerel yönetim şeklini savunuyoruz.”

Sakarya’nın komünist adayı Taksim, ”17 yıldır AKP’ye mahkum edilen Sakarya’da halkımızı ezber bozmaya çağırıyoruz, yağma yok sosyalizm var diyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Murat Taksim’in konuşmasının ardından toplantıya katılan aydın ve yazarların isimleri okunarak destekleri için teşekkür edildi. Toplantıya katılan aydın ve dostların isimleri ise şöyle; Tiyatro ve sinema sanatçısı Gülsen Tuncer, sinema yönetmeni Engin Ayça, ÖDP İstanbul İl Yönetimi adına Naim Köktaş ve Kemal Koç, Dr. Can Kayabal.

AYDINLARDAN DESTEK MESAJLARI

Toplantıda daha sonra salonda bulunamayan, ancak dayanışma ve destek mesajlarıyla komünist adayların yanında olduklarını belirten aydınların isimleri ve mesajları okundu.

Dr. Semiha Özalp Günal: Gericiliğe, emperyalizme ve sermayeye karşı sesini yükseltmek için TKH’nin bağımsız adaylarını tanıttığı toplantının katılımcılarına… Eşitlik, özgürlük, adalet ve işçi sınıfı iktidarı arayışınızda seçimlerin değil sosyalizm umudunun çözüm olduğunu biliyoruz elbette. Ancak sosyalist cumhuriyet yolunda ilerlerken halkımıza sosyalizmin özelliklerini tanıtma fırsatını da değerlendirmek gerekir. Bu görevi layıkıyla yerine getireceğini bildiğim arkadaşlarıma kolalık diliyor. Aranızda olamadığım için üzüntülerimi bildiriyor, Yağma yok sosyalizm var diyerek bu yolda ilerleyen partinize ve belediye başkan adaylarına yoldaşça selamlarımı gönderiyorum.

Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu: Değerli dostlar önceden planlanmış bir işim olduğu için toplantınıza katılamayacağım. Yerel seçimlerde sosyalizmi bir seçenek olarak sunma çabanızı destekliyor, başarılar diliyorum.

Oyuncu Damla Özen: Tarihin her sayfası gibi yine zor bir zamanda cesaretinize ve içgörünüze güvenle teşekkürlerimi sunuyorum. Yolunuz açık olsun.

Doç. Dr. Candan Badem: 31 Mart seçimlerinde ‘Yağma yok sosyalizm var’ diyenlere, TKH ve dostlarına selamlarımı iletiyorum. Çalışmalarınızı destekliyor ve başarılar diliyorum. Er ya da geç komünistler kazanacak, emekçiler kazanacak, gericilik kaybedecek.

Prof. Dr. İzge Günal: Kapitalizm meşruiyetini çeşitli yollardan sağlamaya çalışır. Seçimler bu amaçla kullanılan en geçerli enstrümandır. Her seçim döneminde insanların inancı yükseltilir, sanki geçim derdi seçimlerden sonra bitecekmiş özgürlükler gelecekmiş gibi bir algı oluşturulur ve her düzeyde tepki ertelenir. Bu uzun bir süreçtir. ‘Seçim kararı verildi verilecek, takvim ilan edildi’ derken aylar geçer, sonra seçimler olur ve hiçbir şey değişmez. İktidardaki parti yada kişiler değişse bile uygulamalar değişmez. Yine çalışanların kazancı düşüktür yine baskı vardır. Bunun algılanması için de aylar geçer. Sonra yine seçim konuşulmaya başlar ve bu döngü sürer gider. Sanki başka seçenek yokmuş gibi. Seçimler komünistler için ‘Çözüm bu değildir. Başka şeyler de yapılabilir.’ demenin bir aracı olabilir. Böyle bir baskı ortamında cesaretle yola çıkan, ülkenin gerçek ilerici birikimi olan arkadaşları kutluyor, hepinizi sevgiyle kucaklıyorum.

Yazar Barış Terkoğlu: Türkiye’de yoksulları saran bir krizin geçtiği süreçte hem iktidar hem de kimi muhalifler 31 Mart’ı halkın son seçeneği olarak sunuyor. Bunun karşısında kentleri rantiyeden kurtaracak çözümü yalnızca, kurtuluşun ve kuruluşun yolunu seçim akşamına indirgemeyenler gösteriyor. Belediyeleri yöneten kişileri değil, sistemi değiştirme niyetini selamlıyorum. Eşitlikçi bir düzene çağıran yolunuz açık olsun.

YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu: Demokrasi mücadelesi için her konuda sömürüye karşı olmak gerekiyor. Demokrasiyi yaşamak ve nasıl yaşatılacağını göstermek gerekiyor. Her türlü sömürüye karşı verdiğiniz mücadeleyi, her türlü olumsuz ve eşit yarışma koşulları sağlanmamasına rağmen sürdürdüğünüz yerel seçimlerde hareketinize ve adaylara başarılar diliyorum.

Yrd. Doç. Dr. Savaş Karabulut: Avcılar ilçesi bağımsız sosyalist adayı olarak mücadelenizi selamlıyorum. AKP-MHP ittifakını geriletmek gerekçesiyle ne yaptığı belli olmayan veya anlaşılamayan, belirli bir ilke temeline dayanmayan, sınıf bilinci ve tavrından uzak, sosyalist bir çalışmayı merkezine bile alamayan bir dizi sözde çalışmayı reddedip İstanbul, Sakarya ve Gaziantep büyükşehirlerinde birer özne olarak komünistlerin de söyleyecek sözü olduğunu ortaya koyan tavrınızdan dolayı mutlu ve umutluyum. Özellikle ülkenin son 5-6 yıllık döneminde, varolan dinamik kadrolarını düzen partilerine teslim etmeyip alternatif bir hat inşa eden TKH’nin bu mücadelesini selamlıyorum. Sosyalistlerin tek bir seçeneği vardır, o da sosyalizmdir.

Toplantıda yazılı destek mesajlarının okunmasının ardından TKH’nin de destek verdiği DHD Dersim Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun görüntülü destek mesajı ekrana yansıtıldı.

İstanbul Belediye Başkan Adayı Aysel Tekerek: Söz veriyoruz, haramilerin saltanatını yıkacağız

Destek mesajlarının okunmasının ardından kürsüye gelerek konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bağımsız komünist aday Aysel Tekerek, Mustafa Suphi ve yoldaşlarının ülke topraklarına atılan ilk tohumlar olduğunu dile getirerek ”Üstüne beton atıp kurtulduklarını sananlara en güzel cevap, bugün parti bayrağını dimdik tutanlarca veriliyor. Anıları ve kavgaları önünde saygıyla eğiliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Yerel seçimler için açıklanan düzen partilerinin adaylarını iyi bildiklerini belirten Tekerek şu sözlere yer verdi:

”Binali Yıldırım mesala, onu bizlerden daha iyi tanıyan yoktur. Binali Yıldırım, bizler için sadece istifa etmeyerek, anayasayı çiğneyen bir belediye başkan adayı değildir. Binali Yıldırım AKP’dir. ‘Ananı da al git’ diyen bir parti başkanının sağ kolu, Cumhuriyetin tasfiye eden karşı devrimci patron partisinin başbakanı, emekçi düşmanı halk düşmanı bir partinin, gerici bir partinin, mimarlarından biridir. CHP’nin başkan adayı Ekrem İmamoğlunu’da iyi tanırız. İmamoğlu beni tanıdıkça çok seveceksiniz diyordu. Seslendiği yerin adresi de belli oldu. İlk icraatı sarayın yolunu tutmak oldu. Ülkede açıkça anayasal suç haline gelmiş  bir konuda ben bilmem Ankaradakiler bilir diyerek gizli AKP hayranlığını açığa çıkardı.”

Seçimlerdeki amaçlarını yalnızca seçim sandığından ibaret olmadığını ifade eden Tekerek ”Alacağımız oylardan bahsetmiyoruz. Bu sömürü düzeni tüm uzuvları ile ne kadar kaybederse biz o kadar kazanacağız. Fabrikalarda, mahallerde, sokaklarda, meydanlarda, evlerde, sosyalizmin sesini yükselteceğiz. Ve Türkiye Komünist Hareketi yani partimiz, ezber bozdukça, maskeleri indirdikçe, emekçiler kazanacak, işçiler kazanacak.” dedi.

‘Ne vaad ediyorsunuz?’ sorularına ”Oy isterken  Cennetten tapu vadedenleri bu ülkeden defetmeyi vaad ediyoruz. Karşıma çıkan adayın kafasına sıkarım diyenleri bu ülkeden deftemeyi vadediyoruz. Patronlara bütçe ayırıp halka pahalı ulaşımı reva gören, halktan alınan paralarla gerici vakıfları fonlayan, kentsel dönüşüm adı altında emekçileri , mütahitlerin pençesine bırakan, gezi parkını yıkıp yerine topçu kışlası yapmak isteyen,  halkın attığı adımdan para alıp, sermaye sınıfını ihya eden bu kokuşmuş düzeni yıkacağımızı vaad ediyoruz.” diyerek cevap verdiklerini ifade eden Aysel Tekerek ”Sadece oy istemiyoruz, kavga arkadaşlığı istiyoruz, yoldaşlığınız istiyoruz, Sosyalist bir Türkiye için taşın altına elinizi koymanızı istiyoruz. Ve söz veriyoruz, haramilerin saltanatını yıkacağız.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından Bağımsız Komünist Adayları Tanıtım Toplantısı’na selamlarını gönderen isimler okundu. Toplantıya destek mesajı gönderen isimler ise şöyle; Prof. Dr. İzge Günal, Semiha Özalp Günal, Bilim ve Gelecek Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu, Doç Dr. Candan Badem, gazeteci Barış Terkoğlu, İKD Merkez Yönetim Kurulu, Dr. Savaş Karabulut, Ömer Faruk Eminağaoğlu, Şenol Çarık ve İzzettin Önder.

TSİP MYK Üyesi Adem Yakar: 4 şehirden gösterilen TKH adaylarını destekleyeceğiz

Destek mesajlarının ardından Türkiye Sosyalist İşçi Partisi MYK üyesi Adem Yakar salona seslendi. Yakar, ”Karşımda çok coşkulu ve sosyalizme inanmış bir topluluk görüyorum. Sosyalizme inanmak en önemlisidir. Türkiye Komünist Hareketi’ni bu cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Bizler de 4 şehirden gösterilen adayları destekleyeceğimizi açıklıyoruz. Bizler de TSİP olarak şimdilik Ankara Şerefli Koçhisar olmak üzere çeşitli yerlerde bağımsız adaylarla gireceğiz. Buradan onlara destek istiyoruz. Başarılar diliyoruz.” sözlerine yer verdi.

SMF Temsilcisi Barış Kaya: TKH’nin adaylaşma sürecini büyük bir coşkuyla karşılıyoruz

Yakar’ın ardından Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) adına Barış Kaya konuşmasını gerçekleştirdi. “Bir yandan AKP ve MHP ittifakıyla somutlaşan faşist ‘Cumhur İttifakı’, diğer yandan CHP ve İyi Parti’nin başını çektiği faşist ‘Millet İttifakı’ ezilen halk kitlelerini manipüle ederek kendi gelecek emellerine ulaşma gayesindeler.” diyen Barış Kaya, iki faşist ittifakın da halk kitlelerine sömürü ve baskıdan başka verecekleri hiç birşeyin olmadığını belirtti.

”Egemen sınıfların çeşitli tondaki faşist ittifaklarına karşı devrim ve sosyalistlerin devrimci halkçı yerel yönetimler anlayışı kitlelerin alternatif ittifakıdır. Sosyalistlerin oluşturduğu ittifaklar, ‘Söz, yetki, karar halka’ şiarıyla ezilen kitlelere dönük burjuva faşist gericiliğe karşı kitlelerin devrimci bir aracı durumdadır.” diyen Kaya, Dersim’deki kazanımlara dikkat çekerek, “Dersim’de Hozat, Mazgirt ve Ovacık’ta sosyalistlerin önemli kazanımlarına dönüşmüştür. SMF olarak ezilen halk kitlelerine dönük devrimci, halkçı bütün deneyimleri desteklemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Komünist Hareketi’nin de halkçı yerel yönetimler perspektifiyle adaylarını kamuoyuna tanıttığını kaydeden Kaya, sözlerini “TKH’nin adaylaşma sürecini büyük bir coşkuyla karşılıyoruz. Coğrafyamızın çeşitli kentlerinde sosyalist devrimci adayları ve Türkiye Komünist Hareketi’ni selamlıyor ve dostlarımıza başarılar diliyoruz.” mesajıyla tamamladı.