'Türkiye ile ABD güvenli bölgenin derinliğinde anlaşamıyor'

Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan 'Güvenli Bölge' için Türk ve ABD askerlerinin Müşterek Harekat Merkezi’nin kurulmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

'Türkiye ile ABD güvenli bölgenin derinliğinde anlaşamıyor'

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye arasında 5-7 Ağustos tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen görüşmeler sonrası kurulması kararlaştırılan ortak harekât merkezi için Urfa’daki çalışmalar sürerken, Rojava’da “güvenli bölge” pazarlıkları da bu kente taşındı.

DHA’nın haberine göre, ortak harekât merkezi için Urfa’ya gelen 1’i albay, 2’si binbaşıdan oluşan 6 kişilik ABD heyetinde yer alan askerler, “güvenli bölge”de derinliğin 15 kilometre ile sınırlı kalmasını isterken, Türkiye ise bu derinliğin sınır hattına 32 kilometre uzaklıktaki Rakka-Halep otoyoluna kadar uzamasını istiyor.

Habere göre, Türkiye ile ABD arasında uzlaşıya varılmasının ardından “güvenli bölge”nin oluşturulması için ortak harekât merkezi faaliyetine başlayacak ve TSK Suriye’nin kuzeyinde ilk etapta 10 noktada üs kuracak.

HEYETLER AKÇAKALE’DE

ABD ile Türkiye arasında 5-7 Ağustos tarihleri arasındaki “güvenli bölge” pazarlıkları sonrası ortak harekât merkezi kurulması kararlaştırılmış ve bu kapsamda 12 Ağustos’ta altı kişilik ABD heyeti Urfa’ya gelmişti.

Türkiyeli askerlerin eşlik ettiği 1’i albay 2’si binbaşının da aralarında olduğu 6 kişilik ABD askeri heyeti, Urfa’nın sınır hattında bulunan Akçakale ilçesine gitti. Akçakale’nin tam karşısında Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Tel Abyad yer alıyor.

Türkiye ve ABD askeri heyetinin Akçakale’de bulunan 3. Hudut Alay Komutanlığı’nda uzun süre toplantı yaptığı ve toplantının ardından iki ülke askerlerinden oluşan heyetin askeri araçlar ile sınır hattında incelemelerde bulunduğu bildirildi.

TARAFLAR ARASINDA ‘DERİNLİK’ ANLAŞMAZLIĞI

Akçakale’de bulunan ABD ve Türkiye askeri heyeti, 3.Hudut Alay Komutanlığı’nda sınırlı sayıda ismin katıldığı dar kapsamlı toplantılarını sürdürdüğü, tarafların “güvenli bölge”nin tesis edilmesinin ardından yapacakları devriye görevinde kullanacakları güzergâhlar ile zırhlı araçların Suriye’ye hangi noktalardan gireceğini saptadığı kaydedildi. Tarafların ayrıca, ikmal ve lojistik hatları konusunda da görüş birliğine vardığı belirtildi.

İki ülkenin askeri heyetlerinin üzerinde uzlaşıya varamadığı konu ise “güvenli bölge”nin Türkiye sınırından kaç kilometre derinlikte oluşacağı. ABD askerleri derinliğin Türkiye sınırından itibaren 15 kilometre olması ve bu bölgedeki SDG güçlerinin geri çekilmesini teklif etti. Bu teklifi kabul etmeyen Türkiye heyeti ise derinliğin 40 kilometre olması, aksi halde ise Türkiye sınırına 32 kilometre mesafedeki Rakka-Halep-Haseki otoyoluna kadar uzanmasını istedi.

SDG ise derinliğin 5, genişliğin 100 kilometre (Tel Abyad-Resulayn hattı) olmasını, buradaki SDG güçlerinin çekilip yerlerine yerel güçlerin (Askeri Meclisler) koyulmasını ve bu bölgedeki ağır silahların 20 kilometre geri çekilmesini kabul edeceklerini açıklamıştı.