Türkiye ile ABD arasında 6 saatlik 'güvenli bölge' toplantısı

Suriye'nin kuzeyinde tesisi planlanan "Güvenli Bölge"ye yönelik ABD askeri yetkilileri ile görüşmelerin ikinci turu sona erdi. Sabah saat 10.00'da başlayan toplantı 6 saat sürdü. Görüşmelere yarın devam edileceği bildirildi. Görüşmeler sürdüğü sırada Washington Post, Türkiye'nin, ABD’nin 15 kilometrelik ‘güvenli bölge’ teklifini reddettiğini ileri sürmüştü.

Türkiye ile ABD arasında 6 saatlik 'güvenli bölge' toplantısı

Milli Savunma Bakanlığı, ABD askeri heyeti ile birlikte Ankara’da kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Suriye’nin kuzeyinde planlanan “Güvenli Bölge”ye yönelik yapılan kritik toplantı sabah saat 10.00’da başladı. 17.00’da sona aran toplantı ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında “Suriye kuzeyinde koordineli bir şekilde tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölgeye yönelik ABD askeri yetkilileri ile görüşmelerin bugünkü kısmı tamamlanmıştır. Görüşmelere yarın MSB/Ankara’da devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

WP: TÜRKİYE, ABD’NİN 15 KİLOMETRELİK ‘GÜVENLİ BÖLGE’ TEKLİFİNİ REDDETTİ

Görüşmeler sürdüğü sırada Washington Post’da ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yapacağı askeri harekatı önlemek için son bir teklifte bulunduğu, ancak Türkiye’nin öneriyi reddettiği iddia edildi.

Washington Post’un haberine göre; ABD yönetimi, Türkiye’ye Suriye sınırının güneyinde, 15 km derinliğinde ve 140 km uzunluğunda bir alanda Kürt grupların olmadığı bir ‘güvenlik alanı’ oluşturma teklifinde bulundu. Öneride, Kürt grupların bu alanın gerisine çekilmesi öngörüldü.

Habere göre, Türkiye, Fırat nehri ile Irak arasında kalan bölgenin üçte ikisinin güvenlik altına alınacağını da taahhüt eden ABD’nin bu teklifini reddetti.

Haberde Türkiye’nin bu güvenli alan oluşturmasındaki bir diğer nedenin ülkede bulunan 3.6 milyondan fazla Suriyeli mülteciyi bu alana göndermek olduğu ifade edildi.