'Türkiye Cumhuriyeti'nin iki yaşlı geyikten gelecek paraya ihtiyacı mı var?'

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 adet kızıl geyiği av turizmi kapsamında vurulması için ihaleyle satışa çıkardı. İhale kapsamında her bir geyik için 14 bin lira ödenecek.

'Türkiye Cumhuriyeti'nin iki yaşlı geyikten gelecek paraya ihtiyacı mı var?'

Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa 2. Bölge Müdürlüğü’nün Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndaki toplantı salonunda ihale yöntemiyle, 10 Haziran 2019 günü saat 11.00’de yapılacak olan satışta, vurulacak her bir geyik için 14 bin lira ödenecek

Çalışmanın “kent turizminin gelişmesine katkı sağlaması” amaçlanırken, hedefin ise “geyiklerin neslini bir seviyede tutarak düzenli hale getirmek ve av turizmini geliştirmek” olduğu açıklandı.

Bir geyiğin en fazla 15-16 yıl yaşadığı ifade edilirken, 2004 yılı ve sonrasında av turizmi kapsamındaki av organizasyonlarından en az ikisinin yabancı avcılar için düzenlendiği bildirildi.

“NESLİ TÜKENEN GEYİKLER TURİZME KATKI MI SUNACAK?”

İhaleye Hayvan Hakları Federasyonu’ndan (HAYTAP) tepki geldi. HAYTAP’ın sosyal medya sayfasından yapılan açıklamada,  “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu iki yaşlı geyikten gelecek paraya mı ihtiyacı var ? Aramızda para toplayıp biz karşılayalım bu hayvanların parasını desek de illa kan üzerine kurulu bir turizmin nasıl gelişmesini umuyorsunuz ? Hayvanlara rahat vermeyen toplumlar asla huzur içinde yaşayamıyorlar bilmiyor musunuz ? “denildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da 2 adet kızıl geyiğin av turizmi kapsamında vurulması için ihale açmasına sert tepki göstererek, “Nesli tükenmekte olan geyikleri vurarak turizm gelişimine nasıl bir katkı sunacaklarmış anlamadım. Turizmin gelişmesi isteniyorsa o hayvanları vurmak değil tam tersine korumak gerekir” dedi.

“Biliyorum, ‘bu hayvanlar zaten yaşlı’ diyecekler ama gerekçe ne olursa olsun, soyları tükenmekte olan geyiklerin vurulmasına izin verilmemelidir. Bu güzel hayvanları öldürerek değil yaşatarak turizmi geliştirelim. Bunun için çabalayalım.” diyen Sarıbal, ihalenin derhal iptal edilmesi çağrısı yaptı.