Türkiye akademik sahtekarlıkta dünya üçüncüsü

CHP Bilim Platformu'nun çeşitli kaynaklara ve verilere dayanarak hazırladığı "Üniversitelerde Yaprak Dökümü ve Akademik Yıkım" başlıklı raporunda üniversitelerin düştüğü hal gözler önüne serildi.

Türkiye akademik sahtekarlıkta dünya üçüncüsü

CHP Bilim Platformu’nun hazırladığı “Üniversitelerde Yaprak Dökümü ve Akademik Yıkım” başlıklı politika notunda Türkiye’nin sahte ve şaibeli yayınlarda dünya üçüncüsü olduğu, yükseköğretim kalitesinde 137 ülke arasında 101. sırada yer aldığı belirtildi.

Rapor üniversitelerde akademik yıkımın geldiği noktayı da gösterdi. Uluslararası araştırmalara da yer verilen raporda, Higher Education University Ranking’in 2019 listesine göre, ilk 500’de hiçbir devlet üniversitesi yer alamadı.

2015 yılında aynı listede Orta Doğu Teknik Üniversitesi 85’inci, Boğaziçi Üniversitesi 139’uncu sırada yer almıştı. İstanbul Teknik, Sabancı, Bilkent ve Koç Üniversiteleri ise ilk 350 arasına girmişti.

BÜTÇEDEN AYRILAN PAYDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Raporda Yükseköğretim Kurulu bütçesinin milli gelire oranını da hesaplandı. Bu oranın 2016 yılında yüzde 1,09, 2017 yılında yüzde 0,84, 2018 yılında ise yüzde 0,81 olduğu belirtildi. 2019 yılında genel bütçeden üniversitelere yatırım için ayrılan pay, bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında azaldı.

Rapora göre 2002 yılında devlet üniversitelerindeki 120 öğrenciye bir profesör düşerken 2018 yılında bu rakam 157 öğrenciye bir profesör düşecek şekilde geriledi.

Türkiye genelinde tercih edilmediği için 20 üniversitenin 100’den fazla fakültesi, yüksekokulu ve enstitüsü de boş kaldı.

BİNLERCE AKADEMİSYEN GÖREVLERİNDEN OLDU, GELENEKLER YERLE BİR EDİLDİ

AKP döneminde özellikle binlerce akademisyenin atıldığını ortaya koyan raporda, İstanbul, Gazi, Anadolu, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk ve Erciyes Üniversitelerinin de içinde yer aldığı 13 üniversiteyi keyfi biçimde böldüğü, Üniversitelerin kurumsal kapasiteleri düşürüldü ve gelenekleri yerle bir edildiği OHAL kapsamında yükseköğretim kurumlarından 6 bine yakın akademisyen, 1300 idari personel olmak üzere toplam 7 bin 300 kişiyi ihraç edildiği, ihraç edilen akademisyenlerden 400’ü aşkını barış bildirisine imza atanlardan oluşurken, bu kişilerden bazıları keyfi bir biçimde aylarca tutuklu kaldığı belirtiliyor.

ÜNİVERSİTELER ARTIK ÇÖZÜM ÜRETMİYOR

Raporda, AKP  döneminde üniversitelerin ilerici misyonunun yok edildiği ifade edildi. Akademideki liyakatin iktidar eliyle ortadan kaldırıldığına dikkati çeken raporda, “Üniversitelerimize ayrılan kaynaklar azalmış, mevcut kaynaklar ise kayırmacı, verimsiz ve savurgan biçimde kullanılmıştır” denildi.

Akademisyenler ve öğrenciler başta olmak üzere, üniversitelerin tüm bileşenlerinin baskı altına alındığı vurgulanan raporda “Üniversitelerimiz araştırma, sorgulama ve toplumsal sorunlara çözüm üretme gibi işlevlerini yerine getiremeyen kurumlar haline dönüşmeye başlamıştır” değerlendirmesi yapıldı.

SAHTE YAYINDA DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ!

Raporun akademiye ilişkin hazırlanan politika notunda ise Türkiye’nin sahte ve şaibeli yayında dünya üçüncüsü olduğu belirtildi.

2013-2014 döneminde doktora öğrencilerinin lisans öğrencilere oranının yüzde 5’e yaklaştığı, ancak 2017-2018 döneminde bu oranın yüzde 4,3’e gerilediği kaydedildi. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporunda yer alan ve Türkiye’nin yükseköğretimde matematik-fen bilimleri eğitimi sıralamasında Etiyopya, Gambiya gibi ülkelerin dahi gerisinde kaldığı değerlendirmesi paylaşıldı.