TÜPRAŞ, üretime 90 gün ara verecek

İstanbul Sanayi Odası'nın hazırladığı 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2017 Araştırması'na göre, üretimden satışlarda 51.1 milyar lirayla Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olan Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, üretime 26 Şubat'tan itibaren 90 gün zorunlu ara verecek.

TÜPRAŞ, üretime 90 gün ara verecek

İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2017 Araştırması’na göre, üretimden satışlarda 51.1 milyar lirayla Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretime 26 Şubat’tan itibaren 90 gün ara verecek.

“Bakım” nedeniyle verileceği belirtilen aranın ardından şirkette aylık toplam üretimin yaklaşık yüzde 3 azalması ve aylık yaklaşık 40 milyon dolar tutarında Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) kaybı oluşacağı öngörüldü.

Habertürk’ten Naime Sert’in haberine göre; şirket Mayıs ayında yeniden faaliyete geçmeyi planlıyor.

11 Ocak’ta KAP’a açıklama yaptı

Şirketten 11 Ocak’ta Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre TÜPRAŞ, 2015 yılında devreye alınan İzmit Rafinesi FuelOil Dönüşüm Tesisi’nde, teknik olarak dört yılda bir yapılması ve tüm ünitelerde faaliyetin durmasını gerektiren periyodik bakım çalışması nedeniyle duruş planlıyor. Açıklamaya göre duruş esnasında, bazı iyileştirme projeleri kapsamında ekipman değişiklikleri de yapılacak. Tesiste toplam duruş süresi 90 gün olarak öngörülüyor.

Satış hacmini etkilemeyecek

Şirket, duruş nedeniyle üretimde yaşanacak azalmanın ithalatla ikame edileceğini ve nihai satış hacmine doğrudan bir etki öngörülmediğini kaydetti. Ancak üretim azalışına bağlı olarak aylık yaklaşık 40 milyon dolar tutarında Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) kaybı bekleniyor. TÜPRAŞ’tan yapılan açıklamada “Duruş nedeniyle üretimde ayda yaklaşık 290 bin ton azalma öngörülmekle birlikte, söz konusu azalmanın ithalat hacmindeki artış ile kompanse edilmesi suretiyle satış miktarında herhangi bir etki beklenmemektedir” denildi.