TÜPRAŞ işçisi kararlı: Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

TÜPRAŞ işçilerinin Koç Holding önünde gerçekleştirdiği kitlesel eyleme ilişkin Petrol-İş Batman Şube Başkanı Şeyhmus Kaygusuz Manifesto'ya konuştu. Kaygusuz, işverenin kendileri için "eylem yapamayacağımızı, mücadele edemezler' diye düşündüğünü, ancak kararlı duruşlarından taviz vermeyeceklerini dile getirdi.

TÜPRAŞ işçisi kararlı: Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta, Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS) ve Petrol-İş Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşmaya varılamaması üzerine, TÜPRAŞ işçileri Koç Holding önünde eylem yaptı. İşçiler, 4 ayrı ilden toplanarak Koç Holding önünde eylem gerçekleştirdi.

Manifesto’ya açıklamalarda bulunan Petrol-İş Batman Şube Başkanı Şeyhmus Kaygusuz, kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini ifade ederek konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Sözleşme görüşmelerimiz ocak ayında başladı. İşverenin üç sözleşme maddesine ilişkin talepleri vardı. Vardiya sisteminin değişmesi, mazeret izinlerinin azaltılması ve sözleşme süremizin iki yıldan üç yıla çıkartılması. İşverenin değişmesini istediği maddeler, 40 yıllık bir kazanımın sonucunda elde edilmiş maddeler. Biz onlara bu maddelerden taviz vermeyeceğimizi söyledik.  Biz grev yasağının olduğu bir işyerinde çalışıyoruz ek olarak Yüksek Hakem Heyeti var. 16. Toplantının sonucunda işverenin geldiği nokta hala aynı. Onlar diretince biz de karşı çıktık.  Ocak ayından beri süren bu müzakere sürecinde bir de mücadele geliştirmiş olduk. İşyerlerinde eylemlerimizi, basın açıklamalarımızı yaptık, işçi arkadaşlarımızı ve kamuoyunu bilgilendirdik. Buna rağmen işverenin tutumu değişmedi.

“TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

Petrol-İş’in 69 yıllık tarihi içinde mücadeleyi barındırdığını, kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceklerini belirten Kaygusuz, “İşverenin vazgeçmemizi istediği maddeleri bedel ödeyerek kazandık. Bizlerin de gelecek nesillere daha iyi sözleşmeler bırakmak gibi bir sorumluluğu var. Mücadele kararını salt sendika yönetimi olarak değil işçilerle beraber aldık. Sözleşmemiz Yüksek Hakem’de önümüzdeki hafta tahminimizce görüşülmeye başlanacak. Biz de bu görüşmelerden önce son bir kez uyarımızı yapmak istedik. Bu anlamda masaya davet ediyoruz, gelin üç maddeden vazgeçin, kalan maddeleri tartışalım dedik.” dedi.

Gelinen noktanın Türkiye işçi sınıfını ilgilendiren bir boyut kazandığına dikkat çeken Kaygusuz, sektördeki grev yasağı nedeniyle işverenin rahat davrandığını belirtti. “İşveren sanki başka bir şirket ile anlaşma yapıyormuş gibi davranıyor. Bu doğru bir tarz değil. Sendikalar talep eder, işveren ise karşılar ya da karşılamaz.” diyen Kaygusuz, “Karşılarında bir holding ya da başka bir işyeri yok, bir sendika var. Grev yasağı olan bir işyeri olduğu için işveren rahat davrandı. Eylem yapamayacağımızı, mücadele edemeyeceğimizi düşündü. Ama biz taviz vermeyeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.