TÜPRAŞ işçileri Koç'un kapısına dayandı

İzmir Aliağa, Batman, Kırıkkale ve Kocaeli'den gelen TÜPRAŞ işçileri, TİS sürecinde yapılan dayatmalara karşı Koç'un Üsküdar Nakkaştepe'deki merkezi önünde eylem yaptı.

TÜPRAŞ işçileri Koç'un kapısına dayandı

Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta bir süredir Aliağa, Batman, Kırıkkale ve Kocaeli’ndeki rafinerilerdeki sürece dair toplu iş sözleşme sürecinde (TİS) görüşmeler devam ediyordu. Yapılan görüşmelerin ardından geçtiğimiz günlerde Petrol-İş Sendikası, yazılı bir açıklama yaparak TİS’te anlaşmaya varılamadığını duyurmuştu.

Yaşanan gelişmelerin ardından dün Petrol-İş Aliağa, Batman, Kırıkkale ve Kocaeli şubeleri İstanbul’a doğru yola çıkan yaklaşık 400 TÜPRAŞ işçisi, bugün Koç Holding’in Üsküdar Nakkaştepe’deki merkezi önünde kitlesel bir eylem düzenledi.

“Artık yeter, sözün bittiği yerdeyiz” pankartının taşındığı, ‘TÜPRAŞ işçisi, direnişin simgesi!’, ‘İş, ekmek yoksa barış da yok!’, ‘Zafer direnen emekçinin olacak!’ sloganları altında yapılan eylemde ilk sözü Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar aldı. “Bugün burada, yıl başından itibaren gelinen süreçte toplu sözleşmede bize dayatılan, işverenimiz tarafından geçmişten bugüne kadar birçok konuda bilgisi olması gereken, bu bilgiyi doğru aktarması gereken insanların aktarmadığı noktada, biz işin sahibine holdinge gelerek görevlerini doğru yapmadıklarını ikaz etmeye geldik” diyerek sözüne başlayan Yaşar kazanılmış haklardan ödün verilmeyeceğini belirterek “hep beraber bu masadan kalkarsak iş barışını sağlayabiliriz. İş barışını sağlayamazsak yarın kim 4300 Tüpraş işçisinin aidiyetine, verimliliğine garanti verebilir?” dedi.

ANLAŞMA ÇAĞRISI: HENÜZ VAKİT VARKEN…

Yaşar’ın ardından Petrol-İş Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tetik basın açıklaması okudu.

“YHK’ya intikal eden TİS sürecinde geçtiğimiz günlerde tarafların ortak yaklaşımıyla müzakereler üç toplantıyla sürdürülmüştür. Ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş’ta sendikamız bu dönemde müzakerede ısrarcı olmuş ve böylesi önemli stratejik bir işletmede sözleşmenin işçi ve işveren dışında bir başka irade tarafından bağıtlanmasını uygun görmemiştir. Bu tavrımızın sürdüğünü belirtiyor Tüpraş’ta dört ayrı rafineride 4300 işçiyi kapsayan sözleşmenin müzakere yoluyla bitirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” sözleriyle başlayan açıklamada “Ancak işverenin 3 maddede dayatmaya dönüşen taleplerinin devam ettiğini görmekteyiz. 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinleri hususunda Petrol-İş sendikası olarak duruşumuz bellidir” denildi.

Bu konularla ilgili hiçbir dayatmanın kabul edilmeyeceği, sendikanın tehdit altında kalmayacağı ve kazanımların pazarlık konusu yaptırılmayacağı vurgulanan açıklamada, “Henüz vakit varken çağrı yapıyoruz gelin Tüpraş’ta işyeri kültürü ve geleneklerine uygun biçimde toplu sözleşmeyi araya başka bir irade sokmadan müzakere yoluyla bitirelim. 40 yıllık iş barışının sürmesini sağlayalım. İş barışını bozacak aksi bir duruma izin vermeden her dönem olduğu gibi karşılıklı anlayış ve sağ duyu çerçevesinde bir anlaşmaya varalım” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın işçilerin Koç Grubu’nu uyardıkları sloganlar atmasıyla sona erdi.