Tunus Cumhurbaşkanlığı: Erdoğan'ın Tunus ziyareti sonrası açıklamaları, görüşmenin içeriğini yansıtmıyor

Libya'daki ihvancı Ulusal Mutabakat Hükümeti, "Türkiye, Tunus ve Cezayir'le birlikte aynı ittifakta olacağız" açıklaması yaptı.

Tunus Cumhurbaşkanlığı: Erdoğan'ın Tunus ziyareti sonrası açıklamaları, görüşmenin içeriğini yansıtmıyor

Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, başkent Trablus’ta savaş tırmanırsa, Türkiye’den resmi olarak askeri destek isteyeceklerini ifade etti.

‘TÜRKİYE, TUNUS VE CEZAYİR’LE İTTİFAKTA OLACAĞIZ’

“Libya Ulusal Ordusu lideri Emekli General Halife Hafter’in bir meşruiyet olmadan ülkenin havalimanlarını yabancı güçlere peşkeş çektiğini” iddia eden Başağa, “Halkımıza ve ulusal güvenliğimize hizmet edecek şekilde Türkiye, Tunus ve Cezayir’le birlikte aynı ittifakta olacağız” diye ekledi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti olarak ülkedeki kriz için siyasi bir çözümün bulunmasını kabul ettiklerini belirten Bakan, karşı tarafın bunu kabul etmediğini savundu. Başağa, BM himayesinde gerçekleşecek ve tüm Libyalıları kapsayacak bir girişimi de memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

‘ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI GÖRÜŞMENİN İÇERİĞİNİ YANSITMIYOR’

Tunus Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Libya konusunda tarafsız olduklarını ve herhangi bir koalisyona dahil olmayacakları ifade edildi. Tunus’un Libya ile ilgili Türkiye ile ittifak kurduğu yönündeki açıklamaları kınadığını belirten Tunus Cumhurbaşkanlığı, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile gerçekleştirdiği görüşmenin içeriğini yansıtmamaktadır” beyanında bulundu.

EL NEFER İTTİFAK İDDİALARINI YALANLADI: TARAFSIZIZ

Tunus Cumhurbaşkanlığı medya sözcüsü Raşide El-Nefer, Tunus’un, Libya dosyasıyla ilgili tarafsız bir duruş sergilediğini, bütün taraflara eşit mesafede durduğunu ve herhangi bir ittifaka dahil olmayacağını vurgulayarak: “Biz Libya’da kan dökülmesini istemiyoruz, bütün tarafları barışçıl bir çözüm bulmaya davet ediyoruz” dedi.

UMO İÇİŞLERİ BAKANI BAŞA’DAN TUNUS’U TERKETMESİ İSTENDİ

Gazeteci Hasan Sivri sosyal medya hesabında Hada TV’ye dayandırdığı paylaşımında “Kriz devam: Tunus, zirve için Tunus’a giden ve “Trablus düşerse Tunus ve Cezayir düşer. Türkiye, Tunus ve Cezayir Libya için ittifak kurdu” diyen Ulusal Mutabakat Hükümetinin İçişleri Bakanı Başa’dan ülkeden ayrılmasını istedi.” ifadelerini kullandı.