Tunceli Valiliği KHK’lılar için YSK’ya itirazda bulundu

Tunceli Valiliği, Dersim'de seçilen dört belediye meclis üyesi ve iki köy muhtarının KHK ile ihraç edilmiş kişiler olmalarını gerekçe göstererek, mazbatalarının iptali için YSK’ye itirazda bulundu.

Tunceli Valiliği KHK’lılar için YSK’ya itirazda bulundu
HABER MERKEZİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlere girmelerinde bir ‘sakınca’ görmediği KHK’lı Başkan adayları hakkında, seçimlerin ardından mazbata alamayacaklarına hükmetmişti. Mazbataların seçim yarışını ikinci bitiren isimlere verilmesi kararlaştırılmıştı.

YSK daha sonra bu kararını genişleterek, KHK’lıların meclis üyesi ve il genel meclis üyesi de olamayacağına karar vermiş ve tartışma başlatmıştı.

Son olarak Tunceli Valiliği, Dersim’de seçilen dört belediye meclis üyesi ve iki köy muhtarının KHK ile ihraç edilmiş kişiler olmalarını gerekçe göstererek, mazbatalarının iptali için YSK’ye itirazda bulundu.

Dersim Belediye Meclisi Üyesi Candan Badem, kendisi de dahil dört belediye meclis üyesinin mazbatalarının geçerliliği hakkında Tunceli Valiliği’nce Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulunduğunu duyurdu.

Belediye Meclis üyelerine iletilen kararda Tunceli Valiliği’nin 16 Nisan tarihinde Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı başvuruya istinaden, 7 iş günü içine yazılı veya sözlü olarak savunma istenildiği belirtildi.

Valiliğin YSK’ya itiraz başvurusunda, Tunceli Belediye Meclis Üyeleri Candan Badem, Hıdır Demir, Özcan Ateş ve Metin Kılıç ile iki köy muhtarının daha KHK’lerle kamu görevinden ihraç edildiğinin tespit edildiği belirtilerek, seçilmiş Meclis Üyeleri ve muhtarlara verilen mazbataların geçerli olup olmadığı, verilmiş olan mazbatalarla ilgili olarak kim ya da hangi kurum tarafından işlem tesis edileceği konusunda görüş istendi.

Öte yandan belediye meclis üyelerine gönderilen yazıda, kararın üç ay içinde verilmesinin gerektiği bildirilerek 7 gün içinde savunmalarının yazılı veya sözlü olarak sunulması istendi.

Dersim’de Belediye Meclisi üyesi Candan Badem, kendisine ulaştırılan kararı “Tunceli valiliği YSK’na belediye meclis üyesi seçilen ben dahil dört kişinin mazbatasının geçerli olup olmadığını sormuş, ilçe seçim kurulu da bizden savunma istiyor. Şimdi tebliğ ettiler.” diye duyurdu.