Tunç Soyer'e partisinden 'şato' tepkisi: Sen bir burjuva artığısın

İzmir'de ikametgahını 'Şato Restoran' olarak bilinen tarihi yapıya taşıyan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e eski CHP İl Başkanı Kemal Karataş'tan sert tepki geldi.

Tunç Soyer'e partisinden 'şato' tepkisi: Sen bir burjuva artığısın

Göreve başladıktan sonra Seferihisar’daki ikametgahını merkeze taşıma kararı alan CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Varyant’ta bulunan ve uzun yıllardır konuk evi olarak kullanılan Büyükşehir Belediyesi’ne ait mülkü kullanma kararı aldı.

Soyer, tarihi yere taşınmasına ilişkin “Bomboş duruyordu. Aziz Bey döneminde bir iki defa başkanlar toplantısı yapılmış. Biz bir tadilat da yapmadık. Yeni bir şey inşa etmedik. İçine girdik ve oturduk. Burası yeni ikametgahımız. Burayı aslında bana rehberler odası başkanı önermişti. Kendisi bana, ‘Güzel bir restoran olabilir’ demişti. O gözle gidip baktım. Restoran iyi fikir ama mutfağı yok. Mutfak yapmak izine tabi. Yıkım yapmak gerekecek. Mutfak yok ama kocaman bir makam odası var. ‘Biz buraya taşınırız’ dedik ve taşınmaya karar verdik.” dedi.

Soyer’in Eski Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde ‘konukevi’ne dönüştürülmesi amacyla aslına uygun olarak restore edilen, önemli toplantılara ev sahipliği yapan ve ‘Şato Restoran’ diye tabir edilen mülke taşınması partisinden de tepki aldı.

“GÜNAYDIN DİYECEĞİN BİR KOMŞUN YOK”

Eski CHP İzmir İl Başkanı ve 31 Mart seçimlerinde CHP Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı da olan Kemal Karataş, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Soyer’e şu ifadelerle seslendi:

“Sayın Tunç Soyer, hadi bırakalım şatonun tarihi kimliğini, ikinci derecede arkaolajik sit alanı içerisinde olduğunu, buranın konut olamayacağını. Yahu, burası dört buçuk dönüm arazi içerisinde bir yapı. Her taraftan tecrit edilmiş. Tel örgülerle kapalı. İçerisinde tarihi ağaçlar orman gibi. Sen şimdi yetmezmiş gibi. Etrafına jilet tel de yaptırıyormuşsun. İçeride tadilat. Kızlara manzaralı konforlu odalar. Etrafta konu yok, komşu yok. Selam vereceğin, sabahları günaydın diyeceğin, bir komşun yok. Sen nasıl halkçı bir belediye başkanısın ki her tarafı tecrit edilmiş bir yerde oturmayı içine sindirebiliyorsun.”

“Şakalak bakalak kendini savunuyorsun. Yok makam aracı kullanmıyacakmışsın. Yok yine bisikletle işe gidecekmişsin. Laga lugayı bırak sayın Soyer.” diyen Karataş, “Sen bu uydurma gerekçelerle halkı kandıramazsın. Burası Seferihisar değil. Sana bir şey söyleyeyim mi. Sen ne CHP’lisin, ne de solcu, ne de halksın. İçi başka dışı başkasın. Sen kamu parasını har vurup harman savuransın. Sen, şatafatlı lüks yaşamayı seven. Bir burjuva artığısın. Sen bir tiyatrocusun.” ifadelerini kullandı.

AKP’Lİ ESKİ BAŞKANDAN DESTEK

Başkan Soyer’e 31 Mart seçimleri sonrası AKP İzmir İl Başkanlığı görevinden istifa eden Aydın Şengül’den destek geldi. Yerel Gündeme Bakış gazetesine konuşan Şengül, “Bu konuda başkanı eleştirmek doğru değil. Kamunun boş duran bir yeri. Atıl halde. Belediye başkanı kullanmayacak da kim kullanacak? Hem belediyeye çok yakın. Kendisi açısından zaman kaybı olmayacak. En azından trafikte zaman kaybetmeyecek. Kendisi açısından daha doğru olur. Sırf eleştiri yapmak için eleştiri yapmamak lazım. Doğruya doğru yanlışa yanlış” dedi.

MAZİSİ 65 YILLIK

1954’te Mimar Rıza Aşkan ve Doğan Tekeli tarafından Şark Kahvesi olarak tasarlanan ve İstanbul Boğazı’ndaki yalılardan esinlenilerek inşa edilen yapı, yol ile park arasındaki eğimli arazide iki katlı olarak düzenlendi. Yol kotundaki giriş katında büyük yemek salonu, alt katta ise açık oturma terasları bulunuyor.

2. derecede arkeolojik SİT alanı içinde yer alan Şato Restoran, 1969 yılında belediyenin mülkiyetine geçmişti. 2010 yılında ‘Şato Restoran’ konukevine dönüştürülmüş olan yapı, uzun süredir atıl durumda bulunuyordu.