Tunç Soyer: Kapı açılır ve 'buyrun beyefendi...' denilebilir

Kayyım tartışmaları için konuşan Başkan Soyer, İzmir için "Her an kapı açılır ve buyrun beyefendi denilebilir" ifadelerini kullandı.

Tunç Soyer: Kapı açılır ve 'buyrun beyefendi...' denilebilir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kayyım tartışmaları ve İzmir’e kayyım gelme olasılığına ilişkin konuştu.

Best Fm’de Ufuk Karcı ile Konuşan Türkiye Programı’nın canlı yayın konuğu olan Soyer, “Her an kapı açılır ve buyrun beyefendi denilebilir” ifadelerini kullandı.

Soyer, “Bazı büyükşehirlere kayyım atandı; Kayyım Batı’ya doğru gelir mi? Böyle bir şey mümkün mü sizin adınıza, İstanbul’a, Ankara’ya” şeklindeki soruya şu şekilde bir yanıt verdi:

“Türkiye burası. Her şey mümkün. Sadece onu biliyorum. Ama şunu da biliyorum, hukuken mevzuata uygun her şey meşru olmayabilir. Yani mevzuata uygundur, hukuki bir adım atıyorsunuzdur, ama hukuken meşru değildir. Ne yazık ki Türkiye de bu mümkün. Yani siz öyle bir mevzuat hazırlamışsınız ki, görevden alıyosunuz kayyum atıyorsunuz.”

“HİÇ TEREDDÜTSÜZ YAŞANABİLİR”

Karcı’nın “Yani her an bir telefon gelebilir, Tunç Bey yeriniz değişti” demesi üzerine CHP’li Soyer şöyle devam etti:

“Tabii canım. Bu hiç tereddütsüz yaşanabilir. Şu anda yaşanabilir. Kapı açılır ve buyrun beyefendi… Bunlar Türkiye’de olur. Hiç şaşırmazsınız. Fakat bu hukuken meşru bir şey değildir. Çünkü, bu memlektte onlarca yıldır yaşadığımız demokrasi, cumhuriyet bize şunu öğretti. Yerel yöneticiler seçimle gelirler ve eğer hastalık, hapis ve ya ölüm gibi bir nedenle görevlerini bırakmak zorunda kalırlarsa onların meclisinin içinden biri seçilir. Kural budur, demokrasi budur. Siz bütün bunları yok sayar, o meclisten birini seçmek yerine Ankara’dan birini gönderirseniz, sistemi hukuken çökertirsiniz. Demokrasiyi çökertirsiniz. Sonuçta bu devletin meşruiyetini çökertirsiniz. Ben bunu çok sakıncalı, yanlış buluyorum. Bu bir demokrasiyi hazım meselesi.”