TTB'den 'icradan satılık doktor' ilanına tepki: Affetmeyeceğiz

Türk Tabipler Birliği(TTB), icradan doktor satışına tepki gösterdi. Cizre İcra Dairesi tarafından açılan açık arttırma ilanında bir branş için 44 bin 520 lira ile 55 bin 650 lira arasında değer belirlendi.

TTB'den 'icradan satılık doktor' ilanına tepki: Affetmeyeceğiz

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Cizre İcra Dairesi’nin açık artırma ilanında doktorluğa “taşınır mal” olarak yer vermesine tepki gösterdi. Açıklamada, “Mesleğimizi, hekimliği açık arttırmada satışa çıkaranları affetmeyeceğiz” denildi. TTB, yaşananları “#Affetmeyeceğiz” etiketiyle bu akşam sosyal medyada protesto edecek.

Cizre İcra Dairesi’nin 6 Eylül 2019 tarihinde yayımladığı açık artırma ilanında doktorluk mesleği “taşınır mal” olarak tanımlandı ve açık artırmada satışa çıkarıldı. 16 ayrı branşta uzman doktorluk için açık artırma duyurusu yapılırken, bir branş için 44 bin 520 lira ile 55 bin 650 lira değer belirlendi.

‘İLAN, SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ ÖLÜM İLANIDIR’

Yazılı açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, ilana tepki gösterdi. Yaşananlardan Sağlık Bakanlığı’nın sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, “Kuşkusuz bu ilanla yansıyan tablonun sorumlusu ‘İcra Dairesi’ değil ülkeyi yöneten mevcut iktidar ve sağlık alanından sorumlu olan Sağlık Bakanlığıdır. Bu ilanda simgeleşen şey, hekimliğin hasta ve toplum karşısındaki saygınlığının yok edilmesi ve mevcut tüketime dayalı, piyasacı, paran kadar sağlık anlayışının kutsanmasıdır” ifadelerine yer verildi.

Sağlık hizmeti ve kadro planlamasının piyasanın dinamiklerine terk edilemeyeceği vurgulanan açıklama şöyle devam etti:

“Elindeki doktor kadroları ödeyemediği borçlar için açık arttırma ilanıyla icra dairesince satışa çıkarılan bir sağlık kuruluşunun niyetinden bağımsız olarak hasta yararını gözeten bir sağlık hizmeti sunması beklenemez. İcra Dairesince yayınlanmış olan ‘taşınırın açık arttırma ilanı’ Sağlıkta Dönüşüm Programının başarılara doğru koştuğunu zannederken son hızla çarptığı duvara iliştirilmiş ‘ölüm ilanıdır’. Bu ilanla Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın çöktüğü, sağlık ortamında gemisini yürütenin kaptan olacağı görünmektedir.”

Sağlık hakkının gasp edilmesine izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada, “Yüzyıllık kamusal birikimlerini özelleştirmeler adı altında sermayeye aktaranların; ülkemizin, doğasını, yer altı ve yer üstü kaynaklarını tüketenlerin, şimdi de sağlık hakkımıza, hekimliğimize ve 82 milyonun geleceğine ipotek koyarak sağlık hakkımızı gasp etmesine; hekimliğin icra dairelerinde açık arttırma ile satılan bir mal haline getirilmesine izin vermeyeceğiz. Mesleğimizi, hekimliği açık arttırmada satışa çıkaranları affetmeyeceğiz” denildi.

TTB, ilanı bu akşam sosyal medyada “#Affetmeyeceğiz” etiketiyle protesto edecek.