Trump'tan İsrail çıkışı: Zamanı geldi

Trump, 'İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliği'ni tanımanın zamanı geldi açıklamasında bulundu.

Trump'tan İsrail çıkışı: Zamanı geldi

Trump, ABD için ‘İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliği’ni tanımanın zamanı geldi açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “52 yıl sonra, ABD’nin İsrail Devleti ve Bölgesel İstikrar için kritik öneme sahip stratejik ve güvenlik açısından önem taşıyan Golan Tepeleri Üzerindeki Egemenliğini tam olarak tanıma zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler kararına göre, Golan Tepeleri Suriye Devleti’nin ve İsrail bölgede ‘işgalci’ konumunda idi.

Trump’ın sosyal medya paylaşımına İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan jet hızında yanıt geldi.

Netanyahu da sosyal medya hesabından “İran’ın Suriye’yi İsrail’i yıkmak için bir platform olarak kullanmaya çalıştığı bir zamanda, Başkan Trump, İsrail’in Golan Tepeleri’nin egemenliğini cesaretle kabul ediyor. Teşekkürler Başkan Trump!” mesajını paylaştı.

Trump’ın Golan Tepeleri açıklamasına AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan bir tepki geldi.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Dünya Trump’ın aklına estikçe attığı tweetlerle yönetilecek bir yer değildir. ABD’nin başkanı epeydir İsrail’in sözcülüğüne soyunmaktadır. Golan Tepeleri hakkındaki son sözleri ateş topuna dönmüş olan bölgemizi daha da karıştırmaya neden olacak art niyetli bir yaklaşımdır.” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler’denTrump’ın “İsrail’in, işgal ettiği Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanının geldiği” yönündeki açıklamasına tepki gösterildi.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Trump’ın açıklamasına, ”Bu konudaki bütün BM kararlarının arkasındayız.” yanıtını verdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 1981 yılında aldığı 497 sayılı karar, İsrail’in Golan Tepeleri’ni işgaline karşı çıkıyor ve kararda ”İsrail’in işgal altındaki Golan Tepeleri’nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur.” ifadesi yer alıyor. Öte yandan İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor.

Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesabından Trump’ı eleştirerek, “Ülkelerin toprak bütünlüğü uluslararası hukukun en temel ilkesidir. ABD’nin, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini meşrulaştırma çabaları, bölgede sadece daha fazla şiddet ve acıya yol açar. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemektir.” ifadelerini kullandı.

Trump’ın İsrail çıkışına bir tepki de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın da sosyal medya hesabından tepkisini paylaşırken, “Uluslararası hukuk, ülkelerin toprak bütünlüğünü garanti altına alır. ABD yönetiminin Filistin topraklarını işgal eden İsrail’in Golan tepelerine yönelik hukuk dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çalışması, işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmek demektir.” ifadelerini kullandı.