Trump, Türkiye'ye yönelik yaptırımları açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump Türkiye'ye yönelik yaptırımları açıkladı: 100 milyar dolarlık serbest ticaret anlaşması müzakereleri durdurulacak, çeliğe %50 gümrük vergisi gelecek...

Trump, Türkiye'ye yönelik yaptırımları açıkladı

Trump’ın twitterdan yayınladığı Türkiye’ye yönelik yaptırımlar açıklamasında, IŞİD’in kurduğu halifeliği partnerleriyle birlikte %100 yok ettiklerini belirtti. Trump, Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı’nın “bölgede istikrarsızlığa yol açtığı ve büyük bir insani krize sebep olduğu” öne süren açıklamasında Ankara’nın muhtemel savaş suçları işlediğini de iddia etti.

Türkiye’ye gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı’yla sebep olduğu bu sonuçlar neticesinde ekonomik yaptırımlar uygulanmasına karar verildiği belirtildi. 100 milyar dolarlık serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin durdurulacağı, çeliğe %50 gümrük vergisi geleceği açıklandı. Trump, yeni ve eski hükümet yetkililerine yaptırım uygulayacak Başkanlık Kararnamesini çok yakında ilan edeceğini açıkladı.

Kararnamede, Suriye’de ciddi insan hakkı ihlallerinde, ateşkesin engellenmesinde, mültecilerin zorla gönderilmesinde rolü olanlara güçlü yaptırım uygulanmasını sağlayacak, mali yaptırım uygulanması, ABD’ye giriş yasağı, mal varlıkların bloke edilmesi yetkisi de verileceği ifade edildi.

ABD Başkanı Trump, “Türk liderler bu tehlikeli ve yıkıcı yola devam ederse, Türkiye’nin ekonomisini hızlıca yok etmeye tamamen hazırım” ifadelerini kullanarak Türkiye’yi üst perdeden tehdit etti.