Trump imzaladı: ABD emperyalizmi Ortadoğu'daki askeri varlığını arttırıyor

ABD emperyalizmi, "İran'dan tehditler geldiği" gerekçesiyle Ortadoğu'daki askeri varlığını takviye güçle arttırma kararı aldı.

Trump imzaladı: ABD emperyalizmi Ortadoğu'daki askeri varlığını arttırıyor

ABD Başkanı Donald Trump, bin 500 ilave Amerikan askerinin Ortadoğu’ya gönderilmesi kararını onayladı.

Trump, 1500 takviye asker sevkiyatıyla ilgili kararını ‘çoğunlukla bölgedeki Amerikan güçlerini korumaya yönelik amaçlar için’ diye gerekçelendirdi.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, dün yaptığı açıklamada Orta Doğu’ya 5 bin veya 10 bin asker gönderecekleri iddialarının doğru olmadığını ancak ek kuvvet göndermelerinin ihtimal dahilinde olduğunu söylemişti.

Geçtiğimiz hafta New York Times gazetesinde çıkan bir haberde ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın Trump’tan olası bir İran işgali için 120 bin asker istediğini iddia edilmişti. Trump ise iddialar üzerine “Böyle bir şey yapar mıydım? Kesinlikle. Ancak böyle bir planımız yok. Böyle bir planımız olsaydı, 120 binden daha fazla asker gönderirdik” diye konuşmuştu.

ABD, “İran’dan tehditler geldiğini” gerekçe göstererek bu ay Basra Körfezi’ndeki askeri varlığını genişletmeye başlamıştı. Geçtiğimiz haftalarda ABD Merkez Komutanlığının (CENTCOM) yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin Ortadoğu’ya gönderdiği B-52 Stratofortress bombardıman uçaklarının ABD’nin Katar’daki hava üssüne ulaştığı belirtilmişti.