Trump duyurmuştu: ABD resmen başvurdu

ABD, iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi amaçlayan küresel Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmek üzere Birleşmiş Milletlere resmen başvuruda bulundu. ABD, 4 Kasım 2020’de anlaşmadan tamamen çekilmiş olacak.

Trump duyurmuştu: ABD resmen başvurdu

Karbon emisyonu fazla olan petrol ve doğal gaz sektöründe öncü ABD Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekilmek için ilk adımı attı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün resmi başvuruyu Birleşmiş Milletler’e (BM) ilettiklerini açıkladı. ABD, 4 Kasım 2020’de anlaşmadan resmen çekilmiş olacak ve böylelikle 200 ülkenin imzaladığı anlaşmanın dışında kalan tek ülke olacak.

Dışişleri Bakanı Pompeo dün Twitter’da yaptığı açıklamada atılan adımı doğruladı ve ABD’nin son yıllarda enerji üretimini artırsa da karbon emisyonunu azalttığına dikkat çekti.

Pompeo, “ABD, tüm emisyonları azaltmada, direnç geliştirmede, ekonomimizi büyütmede ve vatandaşlarımız için enerji sağlamada elde ettiği rekorla dünya lideri olarak yaptıklarıyla gurur duyuyor. Bizimki gerçekçi ve pragmatik bir model” dedi.

“EKONOMİYE MALİYETİ 3 TRİLYON DOLAR OLACAKTI”

Donald Trump, 1 Haziran 2017’de, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, ABD’yi, 190’ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması’ndan çekeceğini duyurmuştu.

Anlaşmanın, “iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını” savunan Trump, bunun Amerikan ekonomisinde 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.