Topbaş'ın damadının şirketine atanan kayyımdan 45 milyon lira vergi borcu

'FETÖ'nün iş insanları yapılanmasına ilişkin olarak görülen TUSKON davasında, TMSF’nin mahkemeye tanık olarak beyan ettiği Kavurmacı’nın ortağı olduğu Aydınlı Grup’un çalışanlarının ifadesi duruşmaya damga vurdu.

Topbaş'ın damadının şirketine atanan kayyımdan 45 milyon lira vergi borcu

TMSF’nin İBB eski Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortağı olduğu şirkete atadığı kayyım devlete 45 milyon vergi borcu bıraktı.

‘FETÖ’den tutuklu yargılanan Ömer Faruk Kavurmacı, 2016 yılında tutuklanmıştı. Kavurmacı’nın ortağı olduğu Aydınlı Grup’a atanan kayyıma ilişkin olarak Kavurmacı’nın avukatları Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Kayyım heyetinin şirketi kötü yönettiğine ve zarara uğrattığına dair Haziran ayındaki 13. celsede dinlenen “kamu tanığı” beyanlarının sunulduğu başvuru dilekçesinde çalışanların maaşlarının banka kredisiyle çekilerek ödendiğini belirten Kavurmacı’nın avukatları, “Kayyum yönetimindeki şirket devlete biriken 45 milyon TL’lik vergi borcunu dahi ödememiştir” diyerek anayasanın ihlal edildiği iddiasında bulundu.

‘FETÖ’nün iş insanları yapılanmasına ilişkin olarak görülen TUSKON davasında, TMSF’nin mahkemeye tanık olarak beyan ettiği Kavurmacı’nın ortağı olduğu Aydınlı Grup’un çalışanlarının ifadesi duruşmaya damga vurdu.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dava dosyasında kayyımın şirketi yönetemediğine dair yer alan tanık ifadelerine göre şirketin devlete olan 45 milyon TL’lik vergi borcunu da ödemediği ortaya çıktı.

İşte tanık ifadeleri:

45 MİLYON TL VERGİ BORCU

Muhasebe sorumlusu M.A.N: “Şirketin muhasebe sorumlusuyum. 15 senedir Aydınlı Grup’da muhasebe biriminde görev yapıyorum. Şirketin şu anda yaklaşık 45 milyon TL civarında bir borcu var. Kayyum öncesi şirketin gecikmiş bir vergi borcu yoktu.” (Kayyım Yönetimine geçtikten sonraki finansal sorunlarına dair soruya verdiği cevap)

Yine şirkete ait devam eden projelere de tanık, “Projelerimiz İçerenköy A Plus Projesi iki bloklu artı Silivri Lojistik Projeleri, bu her iki proje, Silivri Lojistik Projesinin en son durduğunu duymuştum. Gerekçesi konusunda çok bir net bilgim yok. İnşaat şirketimizin yönetimine üç tane yönetim kurulu üyesi atandı. Kendileri bir çalışma yapıyorlardı. Lüzum üzerine bir durdurma yapıldığını biliyorum. İçerenköy projesini de bizim inşaat ekibimiz yönetiyor, onun da durduğu konusunda duyum aldım. İptal edilen proje için 17 milyon TL para harcandı.” yanıtını verdi.

TMSF tarafından ismi İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi dosyasına gönderilerek tanık olarak dinlenmesine karar verilen Aydınlı Grup’ta insan kaynaklarında çalışan kamu tanığı M. G. B, 17 Haziran 2019 tarihli oturumdaki beyanında, kayyım heyeti döneminde şirketteki çalışan sayısının neredeyse 2 katına çıktığını belirtti. Kendisine yöneltilen soruya “Yanlış hatırlamıyorsam kayyum öncesi çalışan sayısı 3800’dü. Şimdi 4250-5250 olması lazım.” şeklinde ifade verdi.

MAAŞLAR KREDİYLE ÖDENMEYE BAŞLANDI

Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, bir başka kamu tanığı T. B. ise kendisine yöneltilen soru üzerine şirkete kayyım ataması sonrasında çalışanların ücretlerinin kredi ile ödenmeye başlandığını belirtti.

Bu ifadeler sonrası ise Kavurmacı’nın avukatları AYM’ye şirketin zarara uğratıldığını öne sürerek başvuruda bulundu. Başvuruda, “Zarara uğrayan ve kamu borçlarını ödeyemeyecek duruma gelen bir şirketin ayakta kalması için alınması gereken en önemli tedbir ‘küçülmeye gitme’ ve ‘yeni işe alım yapmama’ iken kamu tanıklarının beyanlarından da anlaşılacağı üzere bunun tam aksi yönünde tasarruflarda bulunularak şirket zarara uğratılmıştır. Küçülmeye gidileceğine 46 yeni mağaza açıldığı ve bin 500 kişinin daha istihdam edildiği ve şirket çalışanlarının maaşlarının yine şirket tarihinde ilk kez kredi çekilmek suretiyle ödendiği tespit edilmiştir.

Bireysel başvuru dilekçemizde de ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, söz konusu uygulamalardan kaynaklı ciddi ölçüde maddi ve manevi zarar meydana gelmesi ve kamu tanıklarının beyanlarından da anlaşılacağı üzere her geçen gün bu zararın katlanarak artması nedeniyle başvurumuzun ‘öncelikle’ incelenmesini talep ediyoruz” denildi.