TKH'den 'güvenli bölge' açıklaması

TKH açıklamasında AKP'nin Suriye'de ABD'yle 'güvenli bölge' pazarlığına ilişkin "AKP, önce, ABD emperyalizminin Suriye’ye yerleşmesine neden olduğu için hesap vermelidir" denildi.

TKH'den 'güvenli bölge' açıklaması

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) AKP iktidarının Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması istenen ‘güvenli bölge’yle ilgili olarak ABD emperyalizmiyle sürdürdüğü pazarlıklara ilişkin bir açıklama yaptı.

“Güvenli bölge çözüm değildir!” başlıklı açıklamada, AKP’nin ÖSO’cu ve cihatçı terör güçlerini yerleştireceği bir bölge oluşturma derdinde olduğu ve bu durumun ABD emperyalizminin Suriye’yi bölme politikalarına meşruiyet katacağına dikkat çekilirken “AKP iktidarı, geçmişte attığı yanlış adımlara bir yenisini daha eklemektedir. ABD ile işbirlikçiliğin üstü bugün pazarlıkla örtülmek istenmektedir.” denildi.

Atılmak istenen sözkonusu adımlarla bu süreçten karlı çıkacak tek gücün emperyalizm olacağı belirtilen açıklama, “Emperyalizme karşı durulmadan ne ülkemizin bağımsızlığı ve huzuru, ne Kürt halkının eşitliği ve özgürlüğü ne de Suriye’nin barışı mümkündür!” vurgusuyla sona erdi.

TKH açıklaması şöyle:

AKP iktidarı ve ABD emperyalizmi arasında sürdürülen Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması pazarlığı, bugün AKP iktidarı tarafından “beka sorunu” olarak topluma propaganda edilmektedir.

Ülkenin bekası adına zorunlu ve gerekli tek adımmış gibi sunulan bu politikanın çok ciddi tehlikeler barındırdığı açıkken, tek seçenekmiş gibi sunulması ve karşısında yer alanların “vatan haini” olarak yaftalanması kabul edilemez.

Her şeyden önce bugün ABD Suriye’nin kuzeyine yerleşmişse, bu durum, tamamiyle AKP iktidarının dünden bugüne uyguladığı Suriye politikasının sonucudur. ABD emperyalizmiyle yapılan işbirliğinin sonucu tıpkı Irak’ta olduğu gibi bugün Suriye’nin kuzeyinde sahneye konulmaktadır. AKP, önce, ABD emperyalizminin Suriye’ye yerleşmesine neden olduğu için hesap vermelidir.

Bugün ABD emperyalizmiyle pazarlığa tutuşan AKP, ABD emperyalizminin “Kürt yönetimi” kurma amacını Türkiye’nin bekasına tehdit olarak gösterip Suriye’nin kuzeyinde cihatçı çetelerin hakim olacağı bir yönetim kurmak istemektedir. AKP ve sermaye devleti tarafından gündeme getirilen güvenli bölge politikasının özü bundan ibarettir. Suriye’nin yıkımına ve bölünmesine neden olan AKP iktidarının güvenli bölge ile atacağı adımın özünde emperyalizmin Suriye’yi bölme politikasından nitelik olarak bir farkı yoktur.

ABD, emperyalist hedef ve çıkarları için bir Kürt yönetimi amaçlayarak Suriye’yi bölmek istemektedir. Böylesi bir amacın hem Kürt emekçileri hem Türkiye hem de Suriye açısından büyük zarar doğuracağı açık olmalıdır. Buradan kardeşlik değil etnik ayrımcılık üzerinden halklar arasında düşmanlığın körüklenmesi çıkar. Emperyalizmin böl-yönet politikası bugün bizzat Suriye’de devreye sokulmuştur.

Kürt siyaseti sırtını ABD emperyalizmine dayayarak “devletleşme” amacı taşırken, Kürt emekçilerinin eşitlik ve demokratik taleplerini emperyalist boyunduruğa teslim etmekte ve emperyalizmin çıkarlarının aracı haline dönüşmektedir.

AKP ise ÖSO’cu ve cihatçı terör güçlerini yerleştireceği bir bölge oluşturma derdindedir. Bu durum, ABD emperyalizminin Suriye’yi bölme politikalarına meşruiyet katacağı gibi Suriye’nin kuzeyinde cihatçı çetelerin yönetimde olacağı bir nüfuz alanıyla hem cihatçı terörün varlığını sürdüreceği hem de Suriye’nin bölünmesine hizmet edeceği tehlikeli bir politika olarak görülmelidir.

Kürt siyaseti yanlış yoldadır. ABD emperyalizmiyle işbirliğinin savunulacak tarafı yoktur.

AKP iktidarı, geçmişte attığı yanlış adımlara bir yenisini daha eklemektedir. ABD ile işbirlikçiliğin üstü bugün pazarlıkla örtülmek istenmektedir.

Bilinmelidir ki, bu adımlarla bu süreçten karlı çıkacak tek güç emperyalizm olacaktır.

Bugün yapılması gereken en somut, gerçekçi ve Suriye’de barışı tesis edecek tek politika Türkiye’nin Suriye devleti ile masaya oturmasıdır.

ABD emperyalizminin Suriye topraklarından çıkması sağlanmalıdır. Arap, Türk ve Kürt bütün siyasi güçler ABD emperyalizmine karşı ortak bir mücadele hattı ortaya koymalıdır.

Suriye’nin toprak bütünlüğü tanınmalı ve gerekleri yerine getirilmeli, Suriye’nin siyasi birliği tesis edilmelidir.

Cihatçı çetelere verilen bütün destek kesilmeli, cihatçı terör bölgeden tasfiye edilmelidir.

Emperyalizme karşı durulmadan ne ülkemizin bağımsızlığı ve huzuru, ne Kürt halkının eşitliği ve özgürlüğü ne de Suriye’nin barışı mümkündür!

Türkiye Komünist Hareketi

Merkez Komite