TKH'den 'anlaşma' açıklaması: ABD ile değil Suriye ile masaya oturulmalıdır!

TKH'nin ABD ile yapılan anlaşmaya ilişkin açıklamasında "Suriye’de yabancı güçlerin ve özelde emperyalist ABD’nin vekalet ve hamilik siyaseti bu anlaşmayla tescil olmuştur." denildi. Açıklamada Suriye sorununun emperyalist ABD ile değil Suriye yönetimi ile çözülebileceği vurgusu yapıldı.

TKH'den 'anlaşma' açıklaması: ABD ile değil Suriye ile masaya oturulmalıdır!

Suriye’deki durumla ilgili ABD ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya ilişkin Türkiye Komünist Hareketi’nden yazılı bir açıklama yapıldı.

“ABD ile değil Suriye ile masaya oturulmalıdır” başlıklı açıklamada, sözkonusu anlaşmanın Suriye sorununa çözüm değil ABD’nin “stratejik emperyal planları”na yol vermek anlamına geldiği belirtildi.

AKP iktidarının anlaşma sonrası, Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” kurulmasını “başarı” olarak propaganda ettiği belirtilen açıklamada “Halbuki, güvenli bölgenin kontrolünün Türkiye’ye verilmesi konusunda karar merciinin ABD olması, Suriye’nin bölünmesine yol açacak bir tehlike ihtiva etmektedir. Adana Mutabakatı’nı işaret eden AKP, bu mutabakatın imzacılarını muhatap almak durumundadır.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Barış Pınarı adıyla Suriye’nin kuzeyine düzenlenen askeri operasyon sonrası ABD ile AKP iktidarının yaptığı anlaşma, Suriye sorununa kalıcı çözüm değil, ABD’nin “stratejik emperyal planları”na yol vermek anlamına gelmiştir.

Suriye konusunda neden emperyalist ABD ile bir anlaşma yapıldığının yanıtını AKP iktidarı vermelidir.

Çünkü ABD, Suriye’nin dostu değildir. Tersine ABD, Suriye’nin bölünmesini hedefleyen emperyalist bir ülkedir. Yakın hedefinde ise İran bulunmaktadır.

Çünkü Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü için tek muhatap Suriye devleti iken ABD ile Suriye hakkında karar vermenin hiçbir meşruiyeti yoktur.

Çünkü, ABD Suriye’de yabancı bir güçken, AKP’nin ABD ile anlaşma yapması uluslararası hukukta yeri olmayan bir durumdur.

Çünkü emperyalist bir ülkeyle, Suriye konusunda varılan anlaşmanın neleri kapsadığı belirsizdir. AKP iktidarının emperyalist ABD’yle yaptığı mutabakat, Ortadoğu’yu dizayn etmeye çalışan emperyalizme meşruiyet katmaktadır.

AKP iktidarı, ABD ile yapılan anlaşma sonrası, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulmasını başarı olarak propaganda etmektedir. Halbuki, güvenli bölgenin kontrolünün Türkiye’ye verilmesi konusunda karar merciinin ABD olması, Suriye’nin bölünmesine yol açacak bir tehlike ihtiva etmektedir. Adana Mutabakatı’nı işaret eden AKP, bu mutabakatın imzacılarını muhatap almak durumundadır.

YPG güçlerinin ABD şemsiyesi altında bulunması kadar AKP’nin ABD’nin planlarına, güvenli bölge karşılığında evet demesi benzer bir şemsiyenin altına AKP eliyle Türkiye’nin girmesi anlamına gelmiştir.

Suriye’de yabancı güçlerin ve özelde emperyalist ABD’nin vekalet ve hamilik siyaseti bu anlaşmayla tescil olmuştur.

AKP iktidarının başından beri ABD emperyalizmiyle paralel yürüttüğü adımlar, bugün bir kez daha rayına oturtulmuştur.

Suriye sorunu emperyalist ABD ile değil Suriye Devleti ile çözülmelidir ve çözülebilir.

Türkiye Komünist Hareketi

Merkez Komitesi