TKH'den açıklama: Paralı askerlik sistemine hayır!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) yeni askerlik sistemi teklifiyle birlikte ordunun sermayenin ve emperyalizmin hizmetine girmesinin kolaylaşacağını belirtti ve teklifin reddedilmesi çağrısında bulundu.

TKH'den açıklama: Paralı askerlik sistemine hayır!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) AKP’nin hazırladığı ve TBMM Milli Savunma Bakanlığı’ndan geçen yeni askerlik sistemi teklifi ile ilgili açıklama yaptı.

TKH açıklamasında, getirilen sistemle birlikte ordunun tamamen “profosyonelleşmesi” yolunda sermayenin emrine sokulacağı belirtilirken “Askerliğini yapmayanlara keyfi muafiyet hakkı tanıması bile bu yasa teklifinin ülke gerçeği ve çıkarlarıyla ilgisi olmadığını göstermektedir.” denildi.

“NATO üyesi Türkiye’nin profesyonelleştirilen ordusunun Amerikan tekellerinin ya da Amerikan ordusunun doğrudan hizmetine girmesi artık daha kolay olacaktır.” vurgusu yapılan açıklamada bu yasanın reddedilmesi çağrısında bulunuldu.

TKH’nin “Paralı askerlik sistemine hayır!” başlıklı açıklaması şöyle:

“Geçen hafta Meclis’e sunulan yeni askerlik sistemi yasa teklifi TBMM tarafından kabul edilmemelidir. Çünkü bu teklif askerliğin paralı hale getirilmesinin yolunu kalıcı olarak açan ve halk ordusu niteliğini adım adım ortadan kaldıran bir yasa teklifidir.

Tamamiyle profesyonelleşen bir ordu ulusal bir ordu olmaktan çıkacaktır. Bugünkü yasa teklifi ulusal ordunun tamamiyle profesyonelleşmesinin yolunu yaparak doğrudan sermayenin emrine sokulmasına hizmet edecektir. Aynı zamanda askerliğini yapmayanlara keyfi muafiyet hakkı tanıması bile bu yasa teklifinin ülke gerçeği ve çıkarlarıyla ilgisi olmadığını göstermektedir.

Emperyalizmin tehdidi altında bulunan ülkemizde ulusal bir halk ordusunun önemi ortadadır. Ancak “maaşlı çalışanlardan” oluşan ve şirketleşen bir ordu ülkemizin koşulları düşünüldüğünde büyük bir risk taşımaktadır. NATO üyesi Türkiye’nin profesyonelleştirilen ordusunun Amerikan tekellerinin ya da Amerikan ordusunun doğrudan hizmetine girmesi artık daha kolay olacaktır.

Bu yasa teklifi reddedilmelidir. Emperyalizmin kuşatması ve planları altında bulunan ülkemizde ordunun profesyonelleşmesi ülke çıkarlarımıza aykırıdır.

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ

27 Mayıs 2019