TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek: Doğru yoldayız

"Kürsümüzden, AKP’nin Türkiye ittifakı açılımına karşı sarı baretlilerin ittifakından yana olduğumuzu, işçi sınıfının gücünün önemini, yalancı baharlara karşı emekçilerin baharını örgütlemeyi ve Sosyalist Cumhuriyet için parti saflarında örgütlenmeye çağrımızı bizzat dile getirdik."

TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek: Doğru yoldayız

Türkiye Komünist Hareketi Genel Başkanı Aysel Tekerek, 2019 1 Mayıs’ını değerlendirdi.

Tekerek, “Tarihsel ve güncel görevlerimizi büyük bir ciddiyetle hakkını vererek yerine getireceğiz. 1 Mayıs’ta parti ile yürüyenler yüzlerce dostumuzu partide örgütlenmeye çağırıyoruz. Umut Parti’de umut sosyalizmde…” ifadelerini kullandı.

TKH’nin yayın organı Sosyalist Cumhuriyet gazetesine konuşan Aysel Tekerek, “Kürsümüzden, AKP’nin Türkiye ittifakı açılımına karşı sarı baretlilerin ittifakından yana olduğumuzu, işçi sınıfının gücünün önemini, yalancı baharlara karşı emekçilerin baharını örgütlemeyi ve Sosyalist Cumhuriyet için parti saflarında örgütlenmeye çağrımızı bizzat dile getirdik.” dedi.

TKH Genel Başkanı’nın röportajı şöyle:

2019 1 Mayıs’ını geride bıraktık. Öncelikle bu 1 Mayıs’ı genel olarak ve TKH olarak değerlendirdiğinizde ilk söyleyeceğiniz nedir?

Aysel Tekerek: 2019 1 Mayıs’ı ülke genelinde seçim sonrasına denk geldi. Gerek seçim sonrasında yaşananlar gerekse de tarihsel olarak işçi sınıfının gündemlerini düşündüğümüzde bu yıla has bir politik kesişmenin sağlanması elzemdi. Biz parti olarak emekçilerin baharı kendi ellerindedir diyerek ve emek, umut, memleket diyerek 1 Mayıs çağrısında bulunduk.

İşçi sınıfının güncel ve tarihsel görevlerinin bir birinden ayırmadan hareket ediyoruz. Bu açıdan bakıldığında 1 Mayıs’ta kurulan ana kürsünün bu kesişmeden oldukça uzak olduğunu söylemeliyiz. Bu yeni değildi elbette ki ama halen değişmiş de değildir. AKP’nin kıdem tazminatı ve BES dayatması, reform değil yıkım paketlerine karşı AKP’nin memleketi topyekûn getirdiği nokta ile arasında kurulacak bir bağa demokrasiyi yerleştirmek ve sınıfı burada etkisizleştirmek biz komünistlerin kabul edeceği bir tutum değildir. Bizim tutumumuz sınıfın etkili mücadelesini, örgütlenmesini ve ülke siyasetine damgasını vuracağı günleri yakınlaştırmaktır.

Peki bu 1 Mayıs’ta TKH 1 Mayıs öncesi çalışmalarına ek olarak 1 Mayıs alanında kendi kürsüsünü de kurdu. Çağrınız ne oldu?

Partimiz verimli bir seçim sürecinden çıktıktan hemen sonra 1 Mayıs çalışmalarına hızlıca başladı. Yukarıda bahsettiğim gibi dostlarımızı, emekçi kardeşlerimizi bir bayram alanına değil bir mücadele alanına çağırdık. Memlekete dair ne söylesek az kalacak ama parti bildirisini okuyup gelenlere, bize oy verip kortejimize gelenlere, kortej dışında ilgiyle sloganlarımızı dinleyenlere biraz daha fazlasını söylemek istedik. Kürsümüzden, AKP’nin Türkiye ittifakı açılımına karşı sarı baretlilerin ittifakından yana olduğumuzu, işçi sınıfının gücünün önemini, yalancı baharlara karşı emekçilerin baharını örgütlemeyi ve Sosyalist Cumhuriyet için parti saflarında örgütlenmeye çağrımızı bizzat dile getirdik.

2019 1 Mayıs’ında TKH’nin katılımı dikkat çekti. Bu 1 Mayıs bu açıdan nasıl geçti?

Başta İstanbul olmak üzere, katıldığımız Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana, Eskişehir ve Samsun 1 Mayıs’ları partinin doğru yolda olduğunu tescillemiştir. Bunu sadece parti saflarında yürüyenlerin bir önceki yıla göre hayli artmış olmasından yola çıkarak söylemiyorum. Elbette ki bu güçlü kortejlerimizin arkasında büyük bir emek var, örgütlü ve ilmek bir çalışma ördük. Bizi en çok mutlu eden ilk 1 Mayıs’larını parti ile geçirenlerin sayısı ve 1 Mayıs sabahı şantiyelerinden patron baskısını püskürtüp 1 Mayıs alanına İstanbul’un en uzak köşelerinden gelen işçilerdir. Oldukça taze ve yeni bir çeper yaratmış durumdayız. Bununla birlikte bir önemli şey daha var. Sırtını kolaya yaslamadan, popülizm yapmadan ve sadece parti propagandası yapmak yerine politik bir söylemi yani insanların 1 Mayıs’a gelme nedenlerini pekiştirecek bir 1 Mayıs pratiğimiz oldu.

Çok teşekkür aldık. Bizde o dostlara teşekkür ediyoruz. Farkı fark ettikleri için….

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bizler bu ülkenin gerçek komünist partisini kurma ve büyütme amacıyla yola çıkan bir hareketiz. Aldığımız bir yol var. TKH Gençliği anlıyoruz ki, ülkenin en örgütlü gençliği olmuş, İlerici Kadınlar Derneği yeni mevziler kazanmış, Sınıf Tavrı büyümüş ve gerçek bir alanı yaratmış. Parti bu alanlarda öncülüğünü sürdürecek. Siyaseti ile umut ve güven sağlayan partimizin safları daha da güçlenecek. Şimdi 2 Mayıs’ta sıvanan kolları daha da sıvayacağız. Partiyi daha da büyüteceğiz. Tarihsel ve güncel görevlerimizi büyük bir ciddiyetle hakkını vererek yerine getireceğiz. 1 Mayıs’ta parti ile yürüyenler yüzlerce dostumuzu partide örgütlenmeye çağırıyoruz. Umut Parti’de umut sosyalizmde…”