TKH Gençliği: Üniversiteler külliye olamaz!

"AKP’li Cumhurbaşkanı bu ‘’külliye’’ ucubesinin yanına ‘’ilkokul, ortaokul ve lise eklenmesini’’ emretmiştir! Üniversitelerin lise bile olamayacak derecede çürüdüğü neden dile getirilmemektedir?"

TKH Gençliği: Üniversiteler külliye olamaz!

Marmara Üniversitesi’nin İstanbul’un çeşitli ilçelerine dağılmış birimlerini Maltepe’de geçtiğimiz günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın temelini attığı ‘külliye’ye taşıma kararına TKH Gençliğindan tepki geldi.

“Üniversiteler külliye olamaz!” başlıklı açıklamada, üniversitelerin AKP’nin kurduğu yeni rejim çerçevesinde şekillenmesine tam gaz devam edildiği belirtilirken Marmara Üniversitesi’nde yaşananların da “külliye” projesiyle birlikte bu süreçteki yeni bir rezalet örneği olduğu dile getirildi.

“Üniversiteler külliye olamaz, üniversite mezunu olduğu tartışma konusu olan Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi bu kampüslere konulamaz.” denilen açıklamada, Rektör Eröl Özvar istifaya davet edildi.

TKH Gençliği’nin açıklamasının tam metni şöyle:

“Üniversitelerin AKP’nin kurduğu yeni rejim çerçevesinde şekillenmesine tam gaz devam edilmektedir. Kampüsler şehirlerden uzaklara götürülmekte, kampüslerin yerleri piyasacı bir iktidar anlayışının gereği olarak ranta açılmaktadır. Müfredatlar, akademik çalışmalar ve üniversitedeki uygulamalar dinsel referanslarla şekillendirilmektedir. Bilimsel kuramlara saldırılar her alanda devam ederken ilerici, yurtsever akademisyenler KHK torbasına doldurularak ihraç edilmiştir. Tüm bunların yerine yüksekokul bile denmeyecek bir medreseleşme garabeti ortaya çıkmıştır. Bu garabeti de ‘’külliye’’ adlandırılmasıyla her alanda siyasi iktidar ve onun yandaş rektörleri itiraf etmektedir.

Üniversiteli gençlik geleceksizlik problemi ile yüzleşerek yerleştiği üniversitelerde, bu gerici ve piyasacı anlayışın ürünü uygulamaların sonucunda güvencesiz ve düşük ücretli işlerde çalışırken, çalışma hayatından vakit bulabilirse girmek istediği derslere artık girmek bile istememektedir. Derse girmek yerine yetersiz kapasiteli kütüphanelere sıkışmak ve bilimselliği bulunmayan ders kitaplarına çalışmak daha mantıklı gelmeye başlamıştır.

Tüm bu anlatılanlar külliye örneğinde vücut bulmuştur. Marmara Üniversitesi rektörlüğünün açıklamasıyla tek bir kampüse daha doğrusu kendi adlandırmalarıyla ‘’külliye’’ye toplanacak olması yeni bir rezalet örneğidir. İletişim, Hukuk, İşletme fakültelerinin taşınması rezaleti halen ortada durmaktadır. Biz öğrencileri hiç şaşırtmayarak yandaş inşaat şirketlerine 2 defa ihale edilerek verilen projenin bitiş tarihi 2023 yılı olarak gösterilmektedir.

Buradan sormak gerekir:

Göztepe Kampüsüne mağdur edilerek getirilen öğrencilerin daha mağduriyetleri giderilmemişken bu uygulamaya ne gerek vardır?

Yeni taşınan fakültelerin binaları hala inşaat halindedir, madem tüm kampüsler yeni ‘’külliye’’de buluşacaksa bu binalar neden yapılmıştır?

Yeni ve hacimli binalar 4-5 yıllık bir süre için mi yapılmıştır?

Marmara Üniversitesi rektörü, AKP’li karakterini anayasaya yazdırmış bir cumhurbaşkanı ile hareket ederek yandaşlık yaparken ilerici öğrencilere siyaset kanalları neden kapatılmıştır?

AKP’li Cumhurbaşkanı bu ‘’külliye’’ ucubesinin yanına ‘’ilkokul, ortaokul ve lise eklenmesini’’ emretmiştir! Üniversitelerin lise bile olamayacak derecede çürüdüğü neden dile getirilmemektedir?

Biz öğrencilerin maillerine gönderilen anket ile yeni yapılacak ucube külliyeye fikir beyan etmemiz istenmiştir.

Madem öyle fikirlerimizi açıklıyoruz.

Üniversiteler külliye olamaz, üniversite mezunu olduğu tartışma konusu olan Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi bu kampüslere konulamaz.

Marmara öğrencileri yollanan ankete itibar etmeyecek, yapılması planlanan külliyeyi meşrulaştırmayacaktır.

Rektör Erol Özvar derhal istifa etmelidir !

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TKH GENÇLİĞİ

11.12.2019″