THK, Bakan Pakdemirli'yi yalanlıyor: Yangın söndürme uçağı filosunu yayınladılar

Tarım ve Orman Bakanı Bedir Pakdemirli, bugün Türk Hava Kurumu(THK)'nun elinde bulunan uçak filosunun kullanılamaz durumda olduğunu iddia etmişti. THK ise internet sitesinde Amfibik Yangın Söndürme Filosu ismiyle yangın söndürme uçağı filosunu tanıtmaya devam ediyor.

THK, Bakan Pakdemirli'yi yalanlıyor: Yangın söndürme uçağı filosunu yayınladılar

İzmir’de 3 gün süren orman yangınında hükümetin yangına müdahale için olanakları yetersiz kullandığı iddiaları gündemden düşmüyor. Bu iddiaların en ciddisi ise Türk Hava Kurumu(THK)’nun elinde Amfibik Yangın Söndürme Filosu adıyla görev yapan yangın söndürme uçaklarının yangın söndürme çalışmalarında kullanılmaması oldu.

Bugün açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise adeta halkla dalga geçerek, THK’nin yangın söndürme uçaklarıyla ilgili “Orman personellerimiz bu araçların içerisine binmek istemiyor. Emniyetli bulmadıkları için. Emniyetli bulanlar varsa, uçakların durduğu yer belli. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar.” iddiasında bulundu. Fakat Bakan Pakdemirli aynı konuşmasında uçakların 3 tanesinin şu anda faal durumda olduğunu ifade ederek kendini yalanlamış oldu.

Kısa bir araştırma yapıldığında bile ise Bakan Pakdemirli’nin ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkıyor. THK’nın sitesine baktığımızda en üstte yer alan slayt alanında, ‘Avrupa’nın en büyük amfibik yangın söndürme filosu sahibiyiz…’ ve ‘Ormanlarımızı koruyoruz…’ ifadeleriyle, yangın söndürme filosunu tanıttığı görülüyor ve Avrupa’nın en büyük yangın söndürme uçağı filosu olduğu görülüyor.

Geçtiğimiz gün ise Türk Hava Kurumu(THK)’nun eski başkanı Erdoğan Karakuş, son iki günde yaklaşık 500 hektarlık alanın yandığı İzmir’de mevcut uçaklar kullanılmış olsa kaybın boyutunun çok daha küçük olacağını dile getirmişti. Aynı açıklamada Türk Hava Kurumu ve Türk Hava Kuvvetleri’nin sürecin dışında tutulmasının orman yangınlarının söndürülememesinde önemli bir sebep olduğunu belirtti.