Tepki çeken yeni askerlik sistemi teklifi Meclis'te

Orduyu giderek emperyalizm ve sermayenin hizmetinde bir güvenlik teşkılatına dönüştürmeyi hedefleyen yeni askerlik kanunu teklifinin bugün TBMM Genel Kurulu gündemine alındığı öğrenildi.

Tepki çeken yeni askerlik sistemi teklifi Meclis'te

Yeni askerlik sistemini kapsayan Askeralma Kanunu Teklifi’nin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri Ramazan Bayramı sonrasına kalmıştı.

Edinilen bilgiye göre teklif için Meclis’teki görüşmeler bugün saat 15.00 itibariyle başladı.

Görüşmelerine başlanan teklif 3 bölüm halinde temel yasa olarak görüşülecek. Ancak maddeler üzerindeki son karar verilmediği için bugünkü görüşmelerde herhangi bir maddenin onaylanması beklenilmiyor.

Kanunun yasalaşması ile birlikte askerlik sistemi tamamen değişecek. Bununla birlikte halen görevde olan 100 bine yakın askerin erken terhisi gündeme gelecek.

CHP ‘ŞERH’ DÜŞTÜ

CHP Grup Başkan Vekili Özkoç, teklife ilişkin TBMM’de yaptığı açıklamada AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Muş ve askeri yetkililerle toplantı yaptıklarını, burada yasadaki çekincelerini aktardıklarını kaydetti.

Özkoç, yeni askerlik yasasında 45’inci maddeye değinerek, “Bu madde Cumhurbaşkanı’na, 20 yaşın üstündeki istediği herhangi bir topluluğa askerlikten muaf tutma yetkisi veriyor. Herhangi bir şekilde Cumhurbaşkanı’nın istediği bir topluluğa askerlikten muaf edebilmesi söz konusuydu. Bu konuda eskiden Genelkurmay Başkanının teklifi ve bakanlar kurulunun kararı vardı. Bize getirdiklerinde hem Genelkurmay Başkanı’nın teklifi yoktu hem de Bakanlar Kurulu zaten olmadığından Bakanlar Kurulu da çıkarılmış durumdaydı. O zaman tek yetkili de Cumhurbaşkanı olacaktı. Biz o maddeye şerhimizi koyduk ve teklifimizi verdik. ‘Genelkurmay Başkanı teklifi ve Milli Güvenlik Kurulu’nun onayı ile ancak gerçekleştirilebilir’ dedik. Eğer bu şekilde kabul edilirse bu maddeye herhangi bir itirazımız olmayacak” diye konuştu.

Yeni askerlik sisteminde bedelli askerlik için rakam telaffuz edilmesinin, ‘askerlik onuru’ açısından sıkıntılı olduğunu ifade eden Özkoç, “Bedelli askerlik bu yasa ile beraber artık sistemli bir şeklide hepten var ediliyor. Bedelli askerlikle ilgili parası olanın askerliği yapmaması ve bu konuda sadece belli bir kesimin bundan yararlanması gibi bir şeyin söz konusu olamayacağı gibi gelir durumuna göre bir kademelendirme yapılması gerektiğini, doğru olanın da bu olduğunu kendilerine ifade ettim” dedi.

TKH ‘RET’ ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Sözkonusu teklife karşı Türkiye Komünist Hareketi (TKH) bir açıklama yapmış ve “Meclis’e sunulan yeni askerlik sistemi yasa teklifi TBMM tarafından kabul edilmemelidir. Çünkü bu teklif askerliğin paralı hale getirilmesinin yolunu kalıcı olarak açan ve halk ordusu niteliğini adım adım ortadan kaldıran bir yasa teklifidir.” demişti.