Tekelcilerden eylem: Süre iki saat daha uzatılsın

22.00’den sonra alkol satış yasağını protesto eden Tekel büfe sahiplerinden eylem

Tekelcilerden eylem: Süre iki saat daha uzatılsın

Saat 22.00’den sonra alkol satış yasağını protesto eden Tekel büfe sahipleri Kadıköy’de eylem yaptı. Bakkal ve büfe sayısının son 10 yılda yüzde 31 azaldığını hatırlatan tekel büfe sahipleri, küçük esnafların yapılan haksız baskılara dayanacak gücü kalmadığını belirtti

2013 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile saat 22.00 ile 06.00 arasında uygulanan alkol satış yasağını pazartesiden bu yana protesto eden tekel büfe sahipleri dün de mavi yelekleriyle Kadıköy Barlar Sokağı’nda bir araya geldi. Bakkal ve büfe sayılarının her geçen gün azaldığını belirten büfe sahipleri “Bakkal ve büfe sayısı son 10 yılda yüzde 31 azalarak; 240 binden 165 bine düştü. Sadece son 1 yılda zincir market sayısı yüzde 13 artarak 28 bine ulaştı. Bu yasa bize bakkal ve tekelci esnafına çıkarılmış bir yasadır, bizleri yok etme yasasıdır. Yanı başımızda adım başı açılan zincir mağazalara ezdirme yasasıdır” diye konuştu.

MİTİNG YAPACAKLAR

Birgün gazetesinin aktardığına göre Tekel Büfeleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar “Pazartesiden bu yana 22.00 ile 24.00 arasında eylem yapıyoruz. Eylemimiz pazar gününe kadar devam edecek daha sonrada bir miting tarihi belirleyeceğiz. Biz devletin tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş küçük esnafız. Her şeyimiz yasal olmasına rağmen 22.00’den sonra alkol satamıyoruz. 11 lira bedeli olan bir biranın satışının cezası 50 bin lira. Düğünde havaya ateş etmenin cezası 2-3 bin lira iken bir bira satmanın cezası 50 bin lira. Yasal bir ürünün satış cezası olamaz” ifadelerini kulllandı.

EN AZINDAN 24.00’E KADAR İZİN VERİLSİN

2013’de çıkan yasağa, Avrupa Uyum Yasaları’nın bahane gösterildiğini belirten Dündar “Bizim diğer yasalarımız uygun değil. Avrupa’da grose marketler şehir dışında, yerel esnafı koruma yasası var. Bizde de var ancak uygulanmıyor. Oradaki alım gücüyle, çalışma koşulları buradakiyle aynı değil. İstanbul’da bir yere ulaşmak bile saatler alıyor. Avrupa’daki insan haftalık ürününü alıp eve koyabiliyor, toplum baskısı da yok. Biz de toplum baskısı var. Ekonomik krizden dolayı zaten yurttaşlar günü birlik yaşıyor. Biz de en azından bu uygulama saat 24.00’e kadar uzatılsın bizde o saatte kapatıp evimize gidelim. Groselar zaten 22.00’de kapanıyor, biz de bari o saatten sonra satış yapalım” diye konuştu.

DEVLET YASAKLA SAHTE ALKOLÜN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Dündar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sahte polis kılığında gelerek esnafı dolandıran insanlar var. İşte rüşvet verirsen satışına karışmam, tutanak tutmam diyerek dolandıranlar var. Alkol vermediği zaman darp edilen, öldürülen arkadaşlarımız var. Devlet bizlere bunu sattırmayarak merdiven altı, sahte alkolün önünü açmış oluyor. Eczanelerden etil alkol alarak evde yapıyorlar. Bu da büyük vergi kaybına neden oluyor.”

EN FAZLA VERGİ ALKOLDEN ALINIYOR

Tekel büfe sahibi Ali Ekber Uçar ise “50 bin TL’lik sermayesi olan bir tekel büfenin 52 bin TL’lik cezayı ödemesi beklemeleri nasıl bir mantıksızlık. Bizleri öyle bir hala getirdiler ki artık ya bizim dükkânları kapatsınlar ya da alkol satışını 24.00’e kadar uzatsınlar. Bu meselenin politik bir şey olduğunu düşünmüyor değiliz. Hükümet şuanda en fazla vergiyi alkolden alıyor. Böyle bir çelişki de söz konusu” ifadelerini kullandı.