Tek Gıda-İş, Türk-İş'ten ayrılıyor

Tek Gıda-İş Sendikası bağlı bulunduğu konfederasyon olan Türk-İş'ten ayrılma kararı aldı. Herhangi bir konfederasyona bağlı olmadan yola devam edeceklerini belirten Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Tükel, "Konfederasyonumuz bizim sendikal faaliyetlerimizi engeller duruma düşmüştür" dedi.

Tek Gıda-İş, Türk-İş'ten ayrılıyor

Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tek Gıda-İş) bağlı olduğu Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan ayrılma kararı aldı. Başkanlar Kurulu’nun aldığı ayrılma kararı, Tek Gıda-İş’in 29-30 Haziran tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek genel kurulunda karara bağlanacak.

Gazete Duvar’ın haberine göre Türk-İş’in kurucu sendikalarından olduklarını ve 1952’den bu yana bu konfederasyona bağlı faaliyet yürüttüklerini hatırlatan Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ayrılma gerekçesine ilişkin şunları söyledi, “Maalesef gelinen süreçte bugünkü yönetimde ilkesel bağda, emek mücadelesinde aynı yolda yürüyemeyeceğimize karar verdi örgütümüz. 2008 1 Mayıs’ında Taksim olayında birlikte kutlamayla başladık. Ama sonrasında dönemin başkanı Mustafa Kumlu ve mevcut başkan Ergün Atalay vazgeçti ve ayrışma başladı. Sonrasında TEKEL mücadelesi, Çaykur’a saldırılar… TEKEL mücadelesinde Türk-İş yönetiminin o mücadeleye sahip çıkmaması, o dönem aidat almamıza engel olacak politikalar gütmeleri bu kararı etkiledi. TEKEL mücadelesinin peşinden devam eden o süreçte Çaykur’dan ve TEKEL’den aidat almadığımız halde o döneme ait aidat taleplerinde bulunulması ve hiçbir sendikaya uygulamadığı yüzde 3’lük gecikme faizini bize uygulaması da gerekçelerimiz arasında.”

“KONFEDERASYONLARIN EMEK MÜCADELESİNDE İŞLEVİNİ YİTİRDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Türk-İş’e bağlı tüm sendikalara gerekçelerini içeren bilgi notlarını paylaştıklarını belirten Türkel, “Önümüzdeki hafta Türk-İş’e bir yazı yazarak 30 Haziran’daki ayrılma kararımızı bildireceğiz. ‘Gelin genel kurulda savunma yapın ya da sizin kararınızı genel kurulda anlatmaya çalışalım’ diyeceğiz” diye konuştu.

“Türkiye’de konfederasyonların emek mücadelesinde işlevini yitirdiklerini düşünüyoruz” diyen Türkel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sendikaların emek mücadelesinde işçileri savunurken konfederasyon yapılarının siyasi iktidar eliyle kontrol edilerek kişilerin lehine kararları engelleyici, öteleyici bir misyon üstlenmeye başladıklarını düşünüyoruz. Bugünkü AK Parti iktidarı da önceki iktidarlar da sendikalarla uğraşmak yerine 12 Eylül sonrasında konfederasyonları ve kamu işveren sendikalarını etkin hale getirerek işçi sendikalarının gücünü azalttılar. Bunlar artık rahatsızlık vermeye başladı. Kıdem tazminatı meselesi de dahil bütün kazanımlarımız elimizden alınmaya çalışıldı. Şimdi de bireysel emekliliği zorunlu hale getirme gibi bir sürü sorunlar var. Maalesef konfederasyonlar kazanılmış hak diyorlar ama ortada hak kalmamış durumda.”

‘YOLUMUZA KENDİMİZ DEVAM EDECEĞİZ’

Tek Gıda-İş’in 28 bin üyesinin bulunduğunu ve tamamının özel sektörde çalıştığını belirten Tükel, ayrılma kararının ardından sendikanın izleyeceği yola ilişkinse şunları aktardı:

“Herhangi bir konfederasyona bağlı olmayacağız. Sınıf ve emek mücadelesini sürdüreceğiz. Zaman neyi gösterir bilemeyiz. Sendika olarak konfederasyona her ay elli-yüz bin lira aidat göndermek zorundayız. Bir olağan kongre döneminde 5 milyon liraya yakın aidat gönderiyoruz. Bizim bu kadar ekonomik destek verdiğimiz konfederasyonumuz bizim sendikal faaliyetlerimizi engeller duruma düşmüştür. Biz bu yolu kendimiz kuracağız. Türkiye’de birileri ‘Kral çıplak’ demek zorunda. Biz Tek Gıda-İş olarak emek mücadelesinde yolumuza kendimiz devam edeceğiz.”