Tek Gıda-İş: Kıdeme dokunulduğu an şalteri indiririz

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, kıdem tazminatı hakkı ile ilgili bir kez daha genel grev uyarısı yaparak "İşçiler bunu kullandıkları anda, hayat durur; her şey durur; iktidarlar, muktedirler yok olur" dedi.

Tek Gıda-İş: Kıdeme dokunulduğu an şalteri indiririz

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, sendikanın genel kurulunda yaptığı konuşmada kıdem tazminatı hakkına yönelik saldırı hazırlığıyla ilgili uyarı yaptı.

Kıdem tazminatının sık sık gündeme getirildiğine dikkat çeken Türkel, bu hakkı kaldırmaya hükümetin gücünün yetmeyeceğini belirtirken “Kıdem tazminatı her gündeme geldiğinde biz ne kaybediyoruz? Her kıdem tazminatını gündeme getirdiklerinde bir şeyler aldılar çalışma hayatından, bizden, emekçilerden. Emeklilik yaşından, SGK hastanelerinin özelleştirilmesine, hastanelerin devredilmesine, primlerin artırılmasına, zorunlu emekliliklere, fonlara varana kadar her seferinde bizi ölümle tehdit edip sıtmaya razı eder hale getirdiler. Şimdi gündeme geldiğinde de yapılan şey bireysel emeklilik sisteminin (BES) zorunlu hale gelmesidir. Kıdem tazminatıyla ikisi aynı anda gündeme geldi. BES’ten bir kaynak yaratacaklar ve bizi ‘kıdem tazminatını kurtardık’ diye geçici olarak bir sevinç içerisine sokacaklar” dedi.

Kıdem tazminatına dokunulması durumunun Türk-İş Genel Kurulunda genel grev sebebi olarak kabul edildiğini hatırlatan Türkel, “Biz o karar sonrası; sendikamızda bir karar verdik; Kıdem tazminatı parlamentoya hangi koşulda hangi zamanda gelirse gelsin, Türk-İş’in ne karar alacak beklentisine girmeden, kardeş sendikaları ne yapacağına dair bir beklentiye girmeden, şarteli indirir ve en yakın fabrikayla buluşmaya yürürüz. Grev başlatırız. İşçileri kimse test etmesin, iktidarların gücünden korkmuyoruz. İşçilerin tek gücü vardır; bu da üretimden gelen gücüdür. Bunu kullandıkları anda, hayat durur; her şey durur; iktidarlar, muktedirler yok olur. O yüzden işçiler fazla zorlanmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Mayıs ayı başında toplanan Tekgıda-İş Başkanlar Kurulu’nun “konfederasyon üyeliğinden ayrılma” yönünde aldığı tavsiye kararı, dün başlayan ve iki gün sürecek Olağan Genel Kurul’da görüşülüp karara bağlanacak. Buna göre Türk-İş’ten ayrılma yetkisi, sendikanın Genel Yönetim Kurulu’na verildi.