İnşaat işçilerinin grevinde 8. gün: Geri çekilmek, susmak yok!

Suudi Arabistan'ın Tebük şehrinde Baytur'un otel şantiyesinde çalışan işçilerin direnişi 8. gününe girdi. İşçiler "İşçilerin birliği tüm engelleri yıkar. Hakkımız olanı alacağız." diyerek mücadelelerindeki kararlılığını dile getirdi.

İnşaat işçilerinin grevinde 8. gün: Geri çekilmek, susmak yok!

Suudi Arabistan’ın Tebük şehrinde inşaat firması Baytur’un bünyesinde yapılan otel inşaatında çalışan Türkiyeli işçilerin grevi 8. gününe girdi.

Aylardır ödenmeyen ücretlerinin verilmesi için üretimden gelen güçlerini harekete geçiren ve direnişleri kamuoyunda da ses getiren işçiler kararlılıklarından taviz vermeden şantiyedeki eylemlerini sürdürüyor.

Araların da İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyelerinin de bulunduğu işçiler kararlı duruşlarını bugün de bir açıklama ile tekrar etti.

Şantiye yemekhanesinde toplanan işçiler adına yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı.

“Geri çekilmek yok, susmak yok. İşçiyiz, alınterimizi patronlara bırakmayız. 8 gündüz hakkımızı arıyoruz. Patron susuyor, devlet susuyor. Ama biz susmayacağız! İnşaat işçisi ekmeğini taştan çıkarıyor. Kimseye emeğimizi yedirmeyiz. İşçilerin birliği tüm engelleri yıkar. Hakkımız olanı alacağız. İnşaat işçisi köle değildir!”

KONSOLOSLUK KİME HİZMET EDİYOR?

İYİ-SEN’den yapılan açıklamaya göre bugün Türkiye’nin Cidde Başkonsolosluğundan yetkililer şantiyeye geldi. Ancak yetkililer, işçilerle yaptıkları görüşmede, ücretlerinin ödenmeden grevi bitirmelerini istedi.

İşçilerin büyük tepkisini çeken ve ‘Emeğin pazarlığı olmaz’ diyerek reddedilen bu talebe ilişkin İYİ-SEN’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Cidde Başkonsolosluğuna ve Dışişleri Bakanlığına sesleniyoruz, Başkonsolosluk Türkiye Cumhuriyetini yurttaşlarını mı temsil ediyor yoksa inşaat patronlarını mı? Suudi polisinin silahlı saldırısına ses çıkarmayan işçilerin insanlık dışı koşullarda ücretleri ödenmeden çalıştırılmasına ses çıkaramayan başkonsolosluk kime hizmet etmektedir. Türkiye’den çalışmaya giden inşaat işçileri birikmiş ücretlerinin verilmesini ve memlekete dönmeyi talep ediyor. Emeğin ve kazanılan hakkın pazarlığı yapılamaz. Tüm işçi arkadaşlarımızın talepleri biran önce karşılanmalıdır. İnşaat işçisini rehin tutamazsınız.”